Cursa Eurovision a Ucrainei a devenit politică? Războiul lui Putin împinge Ucraina spre victorie la Eurovision
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Orchestra Kalush din Ucraina la Eurovillage din Parco del Valentino în timpul activităților Eurovision Song Contest 2022 din Torino, Italia
Orchestra Kalush din Ucraina la Eurovillage din Parco del Valentino în timpul activităților Eurovision Song Contest 2022 din Torino, Italia
Invazia brutală a președintelui rus Vladimir Putin nu a obținut încă aderarea Ucrainei la NATO sau la Uniunea Europeană, dar pare pregătită să împingă țara la a treia victorie la concursul anual Eurovision.

Interpretarea lui Kalush Orchestra a cântecului „Stefania” – o melodie aparent despre mama lui Oleh Psiuk, care conține versuri precum „Întotdeauna îmi voi găsi drumul spre casă, chiar dacă toate drumurile sunt distruse” – este favorită pentru a câștiga finala de sâmbătă, potrivit Politico.

Festivalul de cântece „nu va fi în niciun caz politizat”

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), alianța organizațiilor de serviciu public media care conduce concursul Eurovision, a insistat întotdeauna că evenimentul anual este strict apolitic și ar trebui să arate că muzica poate uni Europa. 

În acest scop, EBU a forțat unii reprezentanți naționali să-și schimbe versurile, a respins diverse intrări pentru că sunt excesiv de politice și chiar a implementat tehnologia anti-huiduieli.

Războiul din Ucraina, test pentru EBU

La concursul de anul acesta de la Torino, care are loc în umbra războiului în curs de desfășurare al Rusiei în Ucraina, angajamentul EBU față de neutralitatea politică a fost sever testat.

După ce Putin și-a lansat invazia din 24 februarie, EBU a rezistat pentru o scurtă perioadă solicitărilor ca Rusia să fie exclusă din concurs. Dar, la mai puțin de o zi mai târziu, a făcut o întoarcere spectaculoasă, anunțând că intrarea Rusiei în concurs va fi interzisă, deoarece ar putea „ dicredita competiția”.

Totuși cântecul Ucrainei a fost scris înainte de invazie

Orchestra Kalush din Ucraina a scris „Stefania” înainte de invazie, dar cântecul este infuzat cu un sentiment patriotic abia mascat: „Mamă Ștefania, mamă Ștefania; Câmpul înflorește, dar părul ei devine gri.”

Cântecul este aparent despre mama omonimă a solistului Psiuk, dar versurile sună foarte mult ca și cum ar fi fost scrise despre patria sa. „Ea mă legăna de copil, mi-a dat un ritm”, spune un vers. „Și nu poți lua voința de la mine, așa cum am primit-o de la ea.”

„Stefania” a trecut marți prin semifinala Eurovision și este acum favorită pentru finala de sâmbăta: se așteaptă ca trupa ucraineană Kalush să câștige punctele din votul publicului din sentimentul de solidaritate față de invazia Rusă, vot care constituie 50% din punctajul final care determină câștigătorul concursului, restul de 50 % fiind determinat de un juriu profesionist.

Kalush nu a fost prima alegere a Ucrainei pentru concurs

Trupa a ajuns pe locul al doilea la Vidbir, competiția națională ucraineană care determină intrarea țării la Eurovision.

Câștigătoarea a fost Alina Pash, cu cântecul ei „ Tini Zabutykh Predkiv ” sau „Shadows of Forgotten Ancestors” – un cântec explicit naționalist despre necazurile Ucrainei de-a lungul veacurilor.

Dar după ce au apărut acuzații că Pash ar fi încălcat legea ucraineană călătorind în 2015 în Crimeea din Rusia, care a anexat peninsula ucraineană în 2014, ea a fost forțată să se retragă.

Nu toți membrii lui Kalush au ajuns la Torino: Vlad Kurochka, alias MC KylymMen, alias MC CarpetMan, a trebuit să se retragă pentru a-și îndeplini atribuțiile în forța de apărare teritorială a Ucrainei.

Dacă Kalush va câștiga sâmbătă, tradiția Eurovision spune că Ucraina va găzdui concursul de anul viitor iar dacă Eurovision se poate întoarce la Kiev în 2023 poate fi declarația politică supremă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel