CURS BNR, valabil pentru sâmbătă, duminică și luni, 10 - 12 septembrie 2022. Euro a crescut. Ce se întâmplă cu lira sterlină
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Iată ultimele informații de la Banca Națională a României. 

Un euro este raportat de BNR astăzi, 9 septembrie, la 4,8936 lei, după o creștere importantă cu 0,0229 lei. 

Între timp, dolarul SUA a scăzut sub moneda europeană, la 4,8528 lei. Astăzi a înregistrat o scădere cu 0,0169 lei. 

Francul elvețian jonglează sub și peste 5 lei. Astăzi a sărit iar de lei, ajungând la 5,0703 lei, după o creștere cu 0,0745 lei. 

Și lira sterlină a crescut la 5,6378 lei, majorarea fiind de 0,0406 lei. 

Gramul de aur este raportat la 269,4270 lei, în scădere cu 0,0766 lei. 

Leva bulgărească valorează 2,5020 lei (+0,0117 lei), iar lira turcească 0,2660 lei (-0,0010 lei). 

1 EURO este egal astăzi cu 1,0084 USD. 

Toate valorile de astăzi sunt valabile pentru toate tranzacțiile de sâmbătă, duminică și luni (10, 11 și 12 septembrie 2022). 

”Toată lumea își dorește să creștem gradul de educație financiară”

În cadrul dezbaterii ”Cum poate deveni piața de capital din România motorul economiei“, Cătălin Câmpeanu, directorul general adjunct al Institutului de Studii Financiare, a prezentat date referitoare la cunoașterea produselor financiare de către societatea din România: 

”Putem primi un sprijin din partea pieței, este un interes comun, toată lumea își dorește să creștem acest grad de educație financiară, dar și cel de incluziune financiară. Am să vă prezint doar câteva date despre ce înseamnă notorietatea produselor financiare, utilizarea lor în ultimii 3 ani și utilizarea în prezent. Noi am definit 10 produse financiar nebancare, iar aici o să vedeți că 25% dintre respondenți au zis că au auzit despre toate cele 10 produse financiare, tot cam 25-26% au auzit doar de 9 din 10. Undeva la 51% suntem cei care au un nivel bun de informare“, a spus Cătălin Câmpeanu.

”Piața și autoritățile ar trebui să lucreze împreună”

”În prezent, o să vedeți, din păcate, că ceea ce este important de văzut este că cei care nu au niciun produs financiar, acest procent a crescut, a ajuns la 43%. Dacă vorbim de dezvoltarea pieței și ne dorim să o dezvoltăm cu adevărat, trebuie să ne aplecăm și asupra acestui domeniu, a ceea ce înseamnă educație financiară. Este nevoie ca oamenii să știe despre ce este vorba, să înțeleagă despre ce este vorba, iar dacă vom extinde acest domeniu, dacă vom vorbi mai mult și vom ajunge la mai multe persoane, în opinia mea va fi o influență pozitivă asupra dezvoltării pieței.

Un lucru care se poate face și unde mi-aș dori să văd, în viitor, un progres este ceea ce înseamnă pregătirea profesională a specialiștilor din piață, pentru că educația financiară se face și indirect. În momentul în care un consumator are contact direct cu un specialist din piață, ace consumator va beneficia într-un fel de acea educație financiară. Îi vor fi explicate niște produse și de acolo de unde trebuie, nu de pe grupuri de Facebook sau de la prieteni Putem investi mai mult în acest domeniu, iar aici, atât piața, cât și autoritățile, ar trebui să lucreze împreună“, a spus Cătălin Câmpeanu, director general adjunct la ISF.

Citește și: EXCLUSIV  Și pe tine te sună banca pentru a te întreba dacă vrei un credit? Observația lui Cătălin Câmpeanu (ISF) / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel