CURS BNR pentru weekend și luni, 5, 6, 7 noiembrie 2022. Dolarul cade iar sub 5 lei, după o zi de revenire
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Iată ce se întâmplă cu leul, conform ultimului anunț BNR. 

Euro a înregistrat, astăzi, 4 noiembrie 2022, o scădere cu -0,0134 lei, ajungând la 4,8876 lei și la un raport cu dolarul american de 1 EURO = 0,9791 USD. 

După o zi de revenire peste 5 lei, dolarul american a scăzut astăzi la 4,9919 lei (-0,0425 lei). 

Și față de francul elvețian s-a apreciat moneda națională. Francul se află la 4,9578 lei, în urma unei noi scăderi cu -0,0075 lei. Lira sterlină se află la 5,5999 lei, în urma unei scăderi cu 0,0650 lei. 

Pe de altă parte, gramul de aur a crescut cu peste 2 lei: 264,8052 lei este valoarea raportată a gramului de aur, după creșterea cu 2,4168 lei. 

Toate valorile raportate astăzi de BNR sunt valabile pentru toate tranzacțiile din weekend și de luni. 

Ce se întâmplă cu banii din bănci și creditele

Directorul Direcţiei Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României (BNR) afirmă că sectorul bancar românesc se află peste media europeană în ceea ce privește solvabilitatea şi lichiditatea. 

”Cred că sunt mai multe lucruri pe care noi la Banca Naţională le facem pentru a sprijini antreprenorii. În primul rând, ne asigurăm că băncile au suficientă lichiditate şi suficient capital pentru ca activitatea de creditare să continue în condiţii normale, iar, uitându-ne la indicatorii standard în monitorizarea acestui obiectiv, atât pe solvabilitate cât şi pe lichiditate, sectorul bancar românesc are valori semnificativ peste media europeană. Uitându-ne la cât creditează băncile din România, sunt multe nuanţe. În primul rând aş începe cu elementele structurale, când avem cel mai scăzut nivel de intermediere financiară din Europa în România. Prin urmare, creditarea către companii şi creditarea către populaţie, ca raportare în PIB, e cea mai mică. Şi te întrebi care ar fi motivele şi ce soluţii pot fi... Când era legea care spunea că măcar 200 de lei să ai capital au fost foarte mulţi ani în care aproape jumătate din firmele din România, deci avem aproape 700.000, 350.000 de companii din România erau cu capitaluri negative. Nu ai cum să finanţezi o entitate care ea însăşi nu e dispusă se se ajute, nu ai cum să soliciţi unui terţ, în cazul acesta unei bănci, care 90% nu sunt banii ei, sunt banii deponenţilor, să îşi pună ea pielea la bătaie", a spus Florian Neagu, la conferinţa "Indiciile macroeconomice ale insolvenţei sistemice. Realităţi şi soluţii pentru redresare", organizată la Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Al doilea element menţionat de acesta a fost o politică industrială care să orienteze resursele statului într-o direcţie şi, în felul acesta, şi creditorii să îşi orienteze resursele pentru că ştiu că aceea este viziunea statului român. El a precizat că Cehia, Polonia sau Ungaria au astfel de politici. În altă ordine de idei, oficialul BNR a afirmat că subiectul insolvenţei a fost şi este pe radarul Băncii Naţionale, dar şi pe radarul instituţiilor europene de ceva timp, notează Agerpres. 


Potrivit acestuia, la nivel european, se estima că numărul insolvenţelor va cunoaşte o creştere semnificativă în contextul pandemiei. Nu s-a întâmplat acest lucru... Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel