CURS BNR 13 decembrie 2021. O monedă s-a prăbușit dramatic, alta a crescut substanțial. Ultimele informații de la Banca Națională
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Curs BNR 13 decembrie 2021/ foto pixabay
Curs BNR 13 decembrie 2021/ foto pixabay
Iată ultimele informații valutare de la BNR. Astăzi, o monedă s-a prăbușit dramatic. 

CURS BNR 13 decembrie 2021. Banca Națională a României a comunicat astăzi, 13 decembrie 2021, cursul de schimb valutar recomandat de Banca Centrală pentru toate tranzacțiile de marți, 14 decembrie 2021. 

CURS BNR 13 decembrie 2021. Astfel, un EURO este raportat la 4,9491 lei, după o creștere nesemnificativă de 0,0001 lei. Dolarul SUA a ajuns la valoarea de 4,3933 lei, după o creștere cu 0,0010 lei. Francul elvețian continuă, de asemenea, să crească. Astăzi a ajuns la 4,7526 lei, după o nouă creștere cu 0,0038 lei. Lira sterlină a înregistrat cea mai mare creștere, ajungând la 5,8177 lei. Creșterea de astăzi, în raport cu leul, se ridică la 0,0216 lei. 

Noua liră turcească este moneda care continuă să se prăbușească dramatic, ajungând la 0,3082 lei astăzi. În schimb, prețul aurului crește: 252.3703 lei gramul de aur, după o creștere astăzi de peste 2 lei (2,3107 lei). 

CURS BNR 13 decembrie 2021. Cursul BNR este comunicat de către Bancă Națională a României în fiecare zi bancară, în jurul orei 13:00. Acest curs este valabil pentru ziua următoare, implicit pentru toate tranzacțiile ce urmează a fi făcute în ziua următoare.

Lira turcească, la un nou minim istoric

Moneda turcească a scăzut la un nou minim luni. 

Lira se tranzacționa la 14,33 unități pentru un dolar la ora 13:25 la Istanbul, potrivit datelor Reuters, o ușoară revenire de la minimul record de 14,99 atins în cursul zilei. Este pentru prima dată când moneda a depășit 14 unități pentru un dolar, conform Mediafax. 

Banca centrală a Turciei a anunțat ulterior că va interveni direct pe piața valutară, vânzând dolari pentru a susține lira.

Ministrul turc de Finanțe, Nureddin Nebati, a declarat luni că țara este hotărâtă să nu majoreze ratele dobânzilor - într-un ecou al poziției ferme a președintelui Recep Tayyip Erdogan împotriva creșterii ratelor - ceea ce economiștii sunt de acord că ar ajuta de fapt moneda și ar ține în frâu inflația, care se apropie acum de 20% în această țară de 84 de milioane de locuitori.

”Nu vom crește rata dobânzii; veți vedea că putem face acest lucru fără a crește ratele”, a declarat Nebati, adăugând că nu știe dacă relaxarea monetară a băncii centrale se va opri.

Ce se întâmplă în lume dacă se va prăbuși un colos precum Turcia

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit recent despre prăbușirea lirei turcești: ”Sunt companii în Turcia care refuză să își mai vândă produsele, fiindcă prăbușirea este atât de accentuată, încât le este foarte teamă să nu vândă în pierdere, ceea ce însemnă că, dacă un colos precum Turcia, care este o putere regională autentică, se prăbușește economic, lucrul acesta ar putea să atragă în gaură bună parte a țărilor din jur. Totuși, Turcia are aproape 800 de miliarde de euro produs intern brut, are o populație numeroasă.”

”Neo-otomanismul lui Erdogan a dus la creșterea burgheziei, de aia s-au și bucurat și se bucură de această favorabilitate, de această popularitate enormă în Turcia. Ei, uite însă că, atunci când vine vorba să îți numești ginerele ministru de Finanțe, uite că lira turcească zice nu. Deci în momentul în care din cel mai popular fiu al poporului, constructor de nou imperialism, de nou otomanism, devii clanul acela conducător, care este destinul absolut cunoscut al tuturor regimurilor autoritare, familia se bagă până la urmă în putere, intră în mecanismul de putere, atunci uite că lira spune nu, mai ales că Turcia, o putere regională, este și o putere globală. Deci capitalul turcesc să știți că este foarte penetrant și extrem de bine reprezentat în marile afaceri ale lumii.", a completat H.D. Hartmann, în emisiunea DCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel