Curiozitate. De ce pălăriile de bucătari au maximum 100 de pliuri?
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels  Mario Schafer
Foto Ilustrativ/Pexels Mario Schafer
Conform tradiției culinare, numărul de pliuri ale pălăriei de bucătar corespunde priceperii bucătarului.

În istoria artei culinare, pălăria albă caracteristică, în formă de ciupercă a bucătarilor, cea din bumbac plisat la bază, numită toque blanche, și-a făcut prima apariție în secolul al IX-lea, pe capul bucătarului francez Antoine Carême ( 1784 - 1833) în slujba curții lui George al IV-lea al Regatului Unit, care s-a gândit că ar fi util să țină părul și eventual chiar picăturile de sudoare bine departe de vase.

În ceea ce privește faldurile pălăriei, există o legendă răspândită: numărul de pliuri poate ajunge până la 100 și este considerat un indice al priceperii purtătorului - pentru fiecare rețetă cunoscută, câte o pliu. În special, fiecare pliu ar fi creditat cu stăpânirea unei rețete diferite pentru a găti un ou

Motivul fascinant pentru care există 100 de pliuri în pălăria unui bucătar

Conform triniradio.ro, se spune adesea că numărul de pliuri reprezintă numărul de moduri în care puteți pregăti un ou.

Pentru a săpa în originile acestei mitologii culinare, ajută să știm de unde provin toque-urile bucătarului. În timp ce istoria este ușor neclară în ceea ce privește originea lor definitivă, o poveste implică bucătari greci care fug de invadatorii bizantini în jurul anului 146 î.Hr.și se refugiază în mănăstiri, unde pălăriile înalte ale călugărilor în stil aragaz le-au ajutat să se amestece. După necesitatea deghizării a fost plecat, bucătarii au continuat să poarte pălăriile ca un fel de ținută frățească.

Mult mai târziu, în anii 1800, tocaalb (pălăria albă) era o vedere obișnuită în bucătării și legată de credința că albul simboliza curățenia. Ideea ar fi fost propagată de bucătarul-șef pentru Charles Talleyrand, primul premier francez. În primele zile ale bucătăriei franceze, numărul de pliuri era destinat să reprezinte numărul de rețete pe care un bucătar le stăpânise pentru un anumit aliment, cum ar fi oul sau puiul.

A avea o pălărie cu 100 de pliuri însemna că ești un maestru bucătar.Această idee s-a aplicat și înălțimii pălăriei. Cu cât tocul era mai înalt, cu atât știa un bucătar. Dacă ai vedea un bucătar cu o pălărie falnică, ai putea fi sigur că probabil ar fi șeful bucătăriei.

Despre Marie Antoine Carême, considerat un bucătar francez pionier în anii 1800, se spune că ar fi purtat o înălțime de 45 cm - atât de înaltă încât avea nevoie de suport din carton.

Toques nu mai sunt neapărat îmbrăcăminte standard, dar reprezintă totuși o devotament față de meșteșugul gătitului, iar atât florile, cât și înălțimea lor vorbesc de o lungă tradiție de a stăpâni arta. La urma urmei, oricine cunoaște 100 de moduri diferite de a prepara un ou este cu siguranță o furculiță de care trebuie să ții cont.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel