Curioziate: Vaca de mare, animalul care înoată cu ajutorul gazelor intestinale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube  SUPERCAT
Sursa Foto YouTube SUPERCAT
Gazele intestinale produse de algele cu care se hrănește sunt cele care permit acestui mamifer să plutească și să se miște în apă.

Se spune  că lumea este frumoasă întocmai prin diversitatea ei. De data aceasta, însă, nu vorbim despre anumite caracteristici – mai mult sau mai puțin plăcute – care aparțin rasei umane, ci despre un aspect cel puțin neobișnuit, dacă nu amuzant, care caracterizează un anume animal.

Este vorba de Lamantin, cunoscut și sub denumirea de Vaca de Mare, un mamifer care aparține familiei Trichechide și trăiește în apele planetei noastre. Pe cale de dispariție, acest animal reușește să se miște într-un mod curios și anume cu ajutorul flatulenței, scrie Kodami.

Ei bine, da, lamantinul cu botul său drăguț și fizicul rotunjit se mișcă exploatând forța flatulenței sale. Algele și alte plante subacvatice constituie hrana sa zilnică. Dar nu este vorba doar despre masa corporală: împreună cu kilogramele, lamantinul acumulează cantități industriale de gaz care sunt folosite în principal pentru a regla flotabilitatea.

Acest fenomen nu este un lucru simplu pentru mamifer, deoarece gazul trebuie împărțit în diferite porțiuni ale intestinului. În funcție de cantitate și distribuție, de fapt, animalul reușește să plutească rămânând mai mult la suprafață sau coborând spre fundul mării (dacă se golesc buzunarele pentru degajarea gazelor).

Prin urmare, acest mecanism le garantează echilibrul împreună cu capacitatea de a se deplasa în apă și demonstrează adaptabilitatea pe care această specie a reușit să o dezvolte.

Dar dacă sistemul se blochează?

Oamenii de știință au observat că, în caz de constipație, lamantinul își pierde simțul direcției și este incapabil să înoate. Pentru a nu se ridica complet din apă, sunt implicate sistemul osos, diafragma (are aproximativ trei metri lungime și trece pe tot spatele) și plămânii.

Lamantinul are cu siguranță mai multe arme pentru a putea pune în practică acest comportament, dar dintre acestea nu le-am menționat pe cele mai importante: lamantinii sunt mamifere incredibil de inteligente, prezintă o memorie pe termen lung și abilități de învățare asociativă.

Deci, oricât de amuzant ni s-ar părea acest comportament, având în vedere sensul social pe care îl acordăm flatulenței, este de fapt o mare invenție. Acest animal a reușit să reajusteze o funcție fiziologică pentru a supraviețui. El a înțeles fizica gazului și a asociat-o cu o variație a stării sale: plutirea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel