Cuprul e ”noul petrol”, stocurile reduse l-ar putea duce la 20.000 de dolari pe tonă
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Lumea riscă „să rămână fără cupru” pe fondul creșterii deficitelor de ofertă și cerere, potrivit Bank of America, iar prețurile ar putea atinge 20.000 de dolari pe tonă până în 2025, scrie CNBC.

Într-o notă, strategul de mărfuri al Bank of America, Michael Widmer, a evidențiat că stocurile măsurate în tone se află acum la niveluri observate acum 15 ani, ceea ce înseamnă că acoperă în prezent puțin peste trei săptămâni de cerere. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce economia globală începe să se deschidă.

„Legat de aceasta, prognozăm deficite ale pieței cuprului și scăderi suplimentare ale stocurilor, anul acesta și următorul”, a spus Widmer.

Widmer a subliniat, de asemenea, că o creștere a volatilității care rezultă din scăderea stocurilor nu este lipsită de precedente, printre care nichelul în perioada 2006/7 când prețurile au cresccut cu peste 300%.

După deficitele din 2021 și 2022, BofA se așteaptă ca piața cuprului să se reechilibreze în 2023 și 2024.

Odată cu redresarea economică mai largă, cererea de cupru este, de asemenea, stimulată de rolul său vital într-o serie de sectoare industriale în creștere rapidă, cum ar fi bateriile vehiculelor electrice și semiconductorii, notează Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel