Cupola de foc se extinde spre România. Florinela Georgescu (ANM), previziuni meteo pentru luna august
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Florinela Georgescu, director executiv al ANM, ne dă ultimele informații despre vreme. Va fi luna august caniculară? Cum s-a "prezentat" până acum anul 2024?

Cel mai cald an de când se fac măsurători

"Ne îndreptăm spre a încheia cel mai cald an de când se fac măsurători, pentru că înainte să vorbim despre cum stăm cu vara, o să vă spun cum stăm cu anul.

Astfel, cu o singură excepție, respectiv în luna mai, restul lunilor au fost cu temperaturi peste media ultimelor decenii. Astfel că, din februarie încoace, toate lunile au fost în top 3.

Respectiv, februarie a fost cea mai caldă lună februarie din ultimele decenii, martie — a treia cea mai caldă lună martie din ultimele decenii, aprilie — a doua, iunie — cea mai caldă lună iunie din ultimele decenii, iar iulie... mai sunt două zile din această lună, dar cu siguranță va fi și ea în fruntea clasamentului, pentru că abaterea pe care o înregistrăm acum este una încă foarte mare și nu au ce să mai schimbe aceste două ultime zile", a spus Florinela Georgescu, director executiv al ANM pentru DC News.

Estimări meteorologice pentru luna august

"Estimările pe care le avem pentru luna august — estimările pentru următoarele patru săptămâni așadar —, arată că în fiecare săptămână a acestei luni, temperaturile pot fi peste media ultimelor decenii. Deci, este foarte posibil ca și luna august să se încheie și ea în topul celor mai calde luni august. Săptămâna care urmează pare a avea chiar o abatere importantă, ceea ce înseamnă că începem un nou val de căldură.

Chiar dacă vor exista, apreciem acum, unele diferențe față de valurile de căldură anterioare, din nou se vor înregistra temperaturi de 38-39 grade, poate izolat chiar mai mult, în special în partea de sud a țării, nu ar fi excluse de data aceasta temperaturi foarte ridicate și în partea de vest a teritoriului, pentru că masa de aer foarte caldă, de această dată, are o componentă și dinspre Europa Centrală. De ce vă spunem că sunt unele diferențe pe care le așteptăm?

Odată intrați în luna august, ne vom îndrepta, desigur, spre sfârșitul verii, spre faptul că zilele vor avea tendința să fie din ce în ce mai scurte și nopțile din ce în ce mai lungi, iar în aceste condiții este mai puțin probabil să mai avem acel șir foarte lung cu nopți cu caracteristici tropicale, adică cu temperaturi foarte ridicate. Deci ne așteptăm ca zilele să fie foarte calde și nopțile la limita nopților tropicale, sau ne așteptăm ca temperaturile să fie în jurul a 20 de grade noaptea — mai puține decât au fost în timpul valurilor de căldură din iunie și iulie", a mai spus Florinela Georgescu, director executiv al ANM.

Vezi continuarea aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel