Cuperoza vine şi din...farfurie! Care sunt alimentele care îţi fac faţa să se strângă şi să usture
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Despre cuperoză la DCMedical Foto: Pxhere
Despre cuperoză la DCMedical Foto: Pxhere
"Cuperoza este o afecțiune fasculară, e una din stadiile acneei rozacee. Numele ei vine din franțuzescul cuperoz, care înseamnă "cupă de trandafir".

Asta presupune că pacienții respectivi observă că fața lor se înroșește foarte ușor, mai ales în variații de temperatură, la emoții extreme sau atunci când mănâncă anumite alimente și care cu timpul începe să determine deshidratare cutanată, simțim că fața se strânge, ne ustură, iar dacă afecțiunea avansează, ne putem trezi cu stadiile următoare de acnee propriu-zisă, acnee rozacee", a declarat Dr Viviana Iordache, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Cum știi că ai cuperoză

"În primă fază, și la cei mai mulți pacienți. Sunt și pacienți la care afecțiunea se întinde pe zone mai mari, la unii pe toată fața, iar la alții poate să cuprindă gâtul și decolteul. Diagnosticul se pune foarte ușor, este unul clinic. Adică prezentarea la medicul deramtolog va duce la un diagnostic foarte simplu. 

În cazul în care medicul dermatolog bănuiește că există posibilitatea unei combinații sau există posibilitatea ca diagnosticul să fie interpretat greșit și să vorbim despre dermatite, de exemplu despre dermatite de contact, dermatite atopice sau iritative, atunci va face o anamneză sau chiar anumite investigații pe linie alergologică. Dacă bănuim boli de piele, pentru că mai există boli serioase și exemplu clasic e lupusul sistemic, în care se înroșește tot centrul feței, în fluture, respectiv nasul și pomeții, atunci se fac, de fapt, investigațiile ca pentru lupus sistemic, nu ca pentru cuperoză. 

Altfel, mai ales combinat cu gene, adică dacă știm în neam că am avut persoane care au această afecțiune și cu simptomele, diagnosticul e destul de ușor și se pune la o simplă consultație dermatologică", a mai spus medicul.

Alimentele de la care apare cuperoza

De multe ori, cuperoza este asociată cu alcoolismul, dar există și alți factori care o provoacă. 

De exemplu, cuperoza este activată de:

- Alimente fierbinți

- Alimente picante

- Produse lactate, în special brânzeturi grase

- Băuturi fierbinți

- Cofeină

"Oamenii asociază această boală cu alcoolismul, numai că acești stimuli favorizează puseul, nu boala de bază."

Citeşte articolul integral pe DCMedical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel