Cupa Mondială. Infantino: ”Fotbalul poate face miracole”
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Gianni Infantino, preşedintele FIFA, continuă să promoveze importanţa planului de extindere a formatului Cupei Mondiale cu 48 de echipe la ediţia 2022 din Qatar, subliniind efectele pozitive pe care acest lucru le va avea în regiune.

Poate fotbalul este o modalitate de a construi punţi, a spus Infantino într-un interviu pentru The Guardian. Extinderea de la 32 la 48 a numărului de naţionale participante ar putea însemna disputarea unor meciuri în ţări vecine cu Qatar, care nu au o relaţie foarte bună cu acest stat, însă Infantino nu vede aici o problemă. Mai mult, preşedintele FIFA apreciază că acest lucru ar putea contribui la îmbunătăţirea relaţiilor politice.

'Se ştie că în 2026, Cupa Mondială va fi organizată în trei ţări care au câştigat dreptul de a organiza turneul final: SUA, Canada şi Mexic. Nu cred că acestea au relaţii diplomatice şi politice dintre cele mai bune. Dar aşa cum ştim, fotbalul poate face miracole, a arătat Infantino. În cazul în care s-ar decide ca la CM 2022 să evolueze 48 de echipe, Gianni Infantino a admis că relaţiile tensionate dintre Qatar şi Arabia Saudită ar fi un impediment. Evident, relaţia cu ţările vecine este un factor care poate complica situaţia, dar când vine vorba despre fotbal, oamenii discută unii cu alţii, a susţinut acesta.

Cupa Mondială, de la 32 la 48 de echipe

La finele lunii octombrie, preşedintele FIFA a declarat că organizaţia pe care o conduce analizează posibilitatea creşterii numărului echipelor participante la Cupa Mondială din 2022, prin atragerea altor state din zona Golfului Persic în organizarea competiţiei, alături de Qatar. FIFA a decis, anul acesta, să sporească numărul participantelor la Cupa Mondială, de la 32 la 48, începând cu ediţia din 2026, încredinţată Statelor Unite, Mexicului şi Canadei, însă forul forul fotbalistic mondial vede posibilă această extindere chiar de la ediţia viitoare, din Qatar.

Micul emirat Qatar, cu o populaţie de doar 2,5 milioane locuitori, a obţinut în 2010 dreptul de a găzdui Cupa Mondială, cu un turneu final la care să participe 32 de echipe. Infantino a explicat că o creştere a numărului participantelor la ediţia din 2022 ar impune cooperarea cu alte ţări din regiunea Golfului Persic. Qatarul se află, însă, în dispută cu mai mulţi dintre vecinii săi, începând din luna iunie a anului trecut, întrerupând legăturile diplomatice şi comerciale cu Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egipt, după ce aceste ţări au acuzat autorităţile de la Doha că finanţează terorismul. Qatarul a respins, însă, aceste acuzaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel