Cupa Mondială din Qatar, "o catastrofă pentru cluburi"
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 04 aug 2022, 12:46
WhatsApp
Fotografie de la Caio, pexels
Cupa Mondială 2022 se desfăşoară în Qatar în lunile noiembrie-decembrie. 

Directorul executiv al clubului german Bayern Leverkusen, Simon Rolfes, a declarat că ediţia din acest an a Cupei Mondiale de fotbal, găzduită de Qatar în perioada 21 noiembrie-18 decembrie, este o catastrofă pentru cluburi, transmite DPA.

Rolfes a afirmat într-un interviu acordat grupului RND că organizarea Cupei Mondiale a condensat calendarul şi mai ales cluburile care vor juca în cupele europene vor suferi din cauza numărului mare de meciuri, iar acest lucru va influenţa desfăşurarea campionatului.

Nu ştiu în detaliu ce efect va avea în Bundesliga. Dar sunt sigur că va avea un impact, a spus fostul internaţional german.

Cluburile care vor juca pe plan internaţional şi vor trimite jucători la Cupa Mondială vor avea o povară foarte grea de dus, astfel că această Cupă Mondială este 'o catastrofă pentru cluburi' din punct de vedere sportiv, a mai spus Rolfes.

Bundesliga va începe în acest weekend şi se va desfăşura până pe 13 noiembrie, până la acea dată urmând să se încheie şi faza grupelor Ligii Campionilor, în care Leverkusen este calificată. Prima ligă germană se va relua pe 21 ianuarie 2023 şi se va încheiat pe 27 mai.

Cupa Mondială are loc în perioada noiembrie-decembrie deoarece în Qatar este prea cald pentru a o găzdui în lunile tradiţionale, iunie-iulie, scrie Agerpres.

FIFA aprobă tehnologia de offside semi-automatizată pentru Cupa Mondială 2022 din Qatar

Tehnologia semi-automatizată de offside va fi utilizată la Cupa Mondială din acest an, promițând decizii mai precise și mult mai rapide, a declarat astăzi organismul de conducere al fotbalului mondial FIFA.

În ceea ce poate fi considerată o dezvoltare extraordinară în oficierea jocului, tehnologia va fi capabilă să rezolve apelurile litigioase de offside cu o viteză și o precizie de neimaginat, cu mai puțin de un deceniu în urmă.

Folosind camere poziționate strategic în jurul stadioanelor și un cip în mingea de joc, FIFA a spus că tehnologia va contribui în mare măsură la reducerea deciziilor continue a arbitrului asistent video (VAR) privind apelurile marginale de offsaid și va reduce timpul necesar pentru verificare.

G Ad:

„Lucrăm la o utilizare mai consecventă a VAR, în special în ceea ce privește linia de intervenție”, a declarat Pierluigi Collina, președintele Comitetului de Arbitri Fifa, la un briefing de presă.

„Suntem conștienți de faptul că uneori durata verificărilor sau revizuirilor este prea lungă, în special în ceea ce privește offsaid-ul.” Soluția, dezvăluită de Fifa, este așa-numitul SAOT, care va aduce jocului o senzație futuristă de era spațială, spectatorii putând vedea o parte din animația 3D atunci când deciziile VAR sunt explicate pe ecranul gigant al unui stadion.

Tehnologia a fost deja testată la două turnee în ultimele șapte luni și era de așteptat să fie aprobată pentru Cupa Mondială din Qatar din 21 noiembrie-18 decembrie. Va fi folosită în toate locațiile turneului.

Utilizează 12 camere de urmărire dedicate, montate sub acoperișul unui stadion, pentru a urmări mingea și până la 29 de puncte de date ale fiecărui jucător în parte, calculate de 50 de ori pe secundă, pentru a găsi poziția exactă a acestora pe teren.

Cum funcționează tehnologia?

Un senzor din interiorul mingii trimite date cu o viteză de 500 de ori pe secundă, permițând o detectare precisă a punctului de lovire pentru deciziile de ofsaid.

Toate aceste informații vor asigura ca VAR să ia o decizie mult mai bine informată, a adăugat Collina.

„Testarea a fost un succes major și suntem foarte încrezători că în Qatar vom avea un instrument de sprijin foarte valoros pentru a ajuta arbitrii centrali și arbitrii asistenți să ia cea mai bună și cea mai corectă decizie pe terenul de joc”, a spus el.

„Cineva l-a numit „robotul de offside”, dar nu este cazul. Arbitrii centrali și arbitrii asistenți sunt în continuare responsabili pentru decizia pe terenul de joc.” Prin combinarea datelor de urmărire a picioarelor și a mingii și prin aplicarea inteligenței artificiale, noua tehnologie oferă o alertă automată de ofsaid arbitrilor de meci din sala de operații video, ori de câte ori mingea este primită de un atacant în poziție de ofsaid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro