Data publicării:
Cumpărături pentru Paști 2022. Comisarul-șef Susanu: Un preț mic poate ascunde probleme. Atenție la această variantă care e la îndemâna tuturor!
Sorin Susanu, comisar-şef la ANPC, are câteva recomandări pentru români înainte de cumpărăturile pentru sărbătorile pascale, precizând că, în anumite condiții, „un preț mic poate ascunde probleme”.
„În această perioadă (n.r. înaintea sărbătorilor pascale), am intensificat tot ceea ce înseamnă controale. Recomandăm ca fiecare consumator să aleagă și să cumpere doar din locuri autorizate și să nu ia doar prețul ca un criteriu principal. În anumite condiții, un preț mic poate ascunde probleme. În momentul de față, majoritatea piețelor agroalimentare au realizat zone separate pentru producători și în acest fel putem fi siguri că acolo, într-adevăr, sunt producători, iar produsele din carne au fost verificate de instituțiile statului”, a spus Sorin Susanu, comisar-şef la ANPC, în cadrul unui interviu acordat DCNews.
Acesta a adăugat că „varianta de comerț din portbagaj sau de la colțul străzii poate să facă mult mai mult rău decât bine”.
„Inclusiv în supermarketuri trebuie să existe o atenție. Ar fi de preferat să se citească eticheta, pentru a se vedea dacă există alergeni cu care nu suntem compatibili”, a subliniat Sorin Susanu. „Vreau să atrag atenția agenților economici că o etichetă neconformă duce la oprirea produselor de la comercializare”, a explicat comisarul-șef.
Sorin Susanu, comisar-șef ANPC, la DCNews
Amintim că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a făcut mai multe controale în piețe, care au vizat comercializarea produselor în perioada premergătoare sărbătorilor pascale. În urma controalelor, au fost date amenzi în valoare de 380.000 de lei.
Dintre cel mai des întâlnite nereguli, de către comisarii ANPC, menționăm:
– Neconcordanțe între prețul de la raft și cel de la casa de marcat
– Comercializarea unor ouă cu data durabilității minimale depășită
– Comercializarea unor ouă fără data durabilității minimale menționată pe coajă
– Comercializarea unor ouă sparte, cu excremente de pasăre pe coajă sau în ambalaje deteriorate, așezate alături de cele conforme
– Utilizarea unor spații de depozitare improprii cu rugină, scurgeri de conținut
– Expunerea la vânzare a ouălor în vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate
– Nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru ouă crude sau fierte și vopsite
– Comercializarea de ouă vrac, fără afișarea informațiilor de caracterizare prevăzute în lege (referitoare la calitate, greutate, metoda de creștere a păsărilor etc.) sau a prețului acestora, la raft
– Lipsa certificatului/autorizației de producător
– Comercializarea unor ouă fără documente de proveniență a mărfii
– Deficiențe privind regimul promoțiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News