Cum vrea USL să privatizeze industria energetică strategică a României
USL vrea cu orice preț să pună mâna pe industria energetică a României. Astfel, trei deputaţi PSD din Comisia de Industrii au iniţiat pe 5 martie 2013 un proiect de lege prin care toate acţiunile pe care statul le mai deţine la companiile din energie, petrol, cărbune vor intra în portofoliul unei societăţi de investiţii nou înfiinţate. Societatea, denumită Fondul Român de Investiții Strategice în Energie și Resurse Energetice S.A., va avea ca acţionar Ministerul Economiei, dar va fi dată spre administrare unei societăţi private, desemnată prin licitaţie internaţională, scrie pandurul.ro.
Din noua societate vor face parte, printre altele, CE Oltenia, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica, Romgaz, Transgaz. Cei trei deputați PSD care au inițiat proiectul sunt Dumitru Chiriţă - vicepreşedinte la Comisia de Industrii, Marin Gheorghe-membru şi Florin Tătaru-membru.
Parlamentarii propun înfiinţarea unei societăţi care să preia acţiunile pe care statul le are la câteva zeci de societăţi din energie. Firma se va numi Fondul Român de Investiții Strategice în Energie și Resurse Energetice (FRISERE) SA.
Potrivit proiectului de lege, Fondul va funcţiona ca societate de acţiuni, fiind o societate de investiţii de tip închis. La constituire, capitalul social al Fondului va fi format din acţiunile deţinute de Ministerul Economiei la societăţile comerciale pe care le are în administrare. În anexa la proiect sunt trecute acţiunile pe care Ministerul Economiei le mai deţine la OMV Petrom, CE Oltenia, Hidroelectrica, Hidroserv, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi toate celelalte companii de producţie, transport sau servicii energetice. Fiind un fond de investiţii, FRISERE SA va fi înregistrat la Comisia Naţională de Valori Mobiliare.
FRISERE va fi condus de un Consiliu de Supraveghere până la organizarea unei licitaţii internaţionale, prin care va fi desemnată o societate de administrare. Potrivit proiectului de lege, fondul va avea toate drepturile care decurg din calitatea de acţionar asupra societăţilor din portofoliu şi „se va comporta ca un investitor privat prudent din economie”.
Vezi AICI proiectul celor trei parlamentari
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News