Cum vrea Serbia să oprească aderarea Kosovo la UE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ministrul de externe sârb, Ivica Dacic, a declarat luni că Serbia a primit informaţia că prim-ministrul de la Pristina, Albin Kurti, va depune în decembrie o cerere de acordare către Kosovo a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, transmite Tanjug. 

'Aceasta este o informaţie serioasă pe care o avem de la UE, că acesta este planul, şi de aceea am luat decizia de a începe discuţii urgente cu toate statele care nu recunosc Kosovo, pentru orice eventualitate', le-a declarat Ivica Dacic reporterilor la Sofia, unde a participat la o reuniune a miniştrilor de externe din ţările Iniţiativei Central-Europene.

Dacic a spus că a venit la Sofia pentru a-i prezenta informaţia omologului său bulgar Nikolai Milkov, dar că întâlnirea cea mai importantă a zilei a avut-o cu şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto.

Ministrul sârb a mai afirmat că a discutat subiectul şi cu omologul său slovac, adăugând că marţi se va afla într-o vizită în Grecia.

Dacic a menţionat că intenţionează să-i contacteze şi pe miniştrii de externe ai României, Spaniei şi Republicii Cipru, pentru a se asigura că aceste trei ţări se opun unei astfel de tentative a Pristinei şi pentru a preveni ca 'o surpriză negativă' să se producă.

'Credem că este imposibil, însă din acest motiv întâlnirea cu Szijjarto a fost importantă pentru mine, şi pot transmite cuvintele sale foarte ferme că Ungaria nu îşi va acorda sprijinul în cazul în care se va face o cerere de începere a procesului de aderare a Kosovo, la fel cum nu va sprijini luarea în considerare a unei cereri de primire în Consiliul Europei', a adăugat Dacic.

El a precizat că va discuta cu toate statele membre ale UE şi că este foarte important ca toată lumea să înţeleagă ce se petrece în Kosovo-Metohija.

'Spre deosebire de Kurti, care nu vrea să-l pună în aplicare, noi susţinem Acordul de la Bruxelles şi, de aceea, nu suntem încântaţi atunci când UE emite declaraţii de apel către toate părţile, deşi nu are absolut niciun motiv să facă aşa ceva către Serbia', a adăugat Dacic, notează Agerpres.

Serbia respinge un nou plan european de normalizare a relaţiilor cu Kosovo

Guvernul sârb a respins sâmbătă drept "inacceptabilă" o propunere a Germaniei şi Franţei de normalizare a relaţiilor cu Kosovo care includea recunoaşterea de către Serbia a independenţei fostei sale provincii, transmite EFE.

"Nu ne oferă posibilitatea de a dialoga, deoarece baza de la care se porneşte (că Kosovo este independent) este inacceptabilă pentru noi", a explicat ministrul de externe sârb Ivica Dacic, potrivit postului de radio B-92.

Consiliul Securităţii Naţionale "a concluzionat în unanimitate că această propunere este inacceptabilă", a anunţat Dacic, care a adăugat că ţara sa îşi menţine poziţia de a nu participa la sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei.

"Nu pot să ne ceară: unu, adoptaţi sancţiuni împotriva Rusiei. Doi, permiteţi admiterea Kosovo în ONU şi în Consiliul Europei. Cine ar accepta aşa ceva?", a subliniat el. "Nu există oferte politice, ei cred că o pot rezolva financiar, dar nici în această privinţă nu sunt generoşi, cum nu sunt nici în ceea ce priveşte intrarea (Serbiei - n.r.) în Uniunea Europeană", a spus ministrul.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi-a exprimat vineri convingerea că propunerea Franţei şi Germaniei presupune un "progres şi un salt înainte în procesul" de normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008.

Şeful diplomaţiei europene a adăugat că, în zilele următoare, vor fi analizate răspunsurile celor două părţi la acest plan şi a reamintit că normalizarea relaţiilor lor este "foarte importantă" pentru aspiraţiile celor două ţări de a deveni într-o zi membre ale Uniunii Europene.

Deşi detaliile propunerii franco-germane nu au fost făcute publice, mass-media regională a indicat că aceasta ar presupune ca Serbia să accepte independenţa Kosovo şi intrarea fostei sale provincii ca ţară suverană în Organizaţia Naţiunilor Unite. În schimb, Serbia ar primi ajutor financiar şi posibilitatea unui proces mai rapid de intrare în UE.

Biroul lui Borrell a avertizat sâmbătă că tensiunea reînnoită între Serbia şi Kosovo pune în pericol munca de mediere desfăşurată în ultimii ani şi "îngreunează situaţia de securitate din regiune".

Reprezentanţii sârbilor din nordul Kosovo au decis sâmbătă să părăsească instituţiile de stat din această entitate pentru a protesta împotriva punerii în aplicare a unei decizii a autorităţilor centrale cu privire la plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor deţinute de sârbi.

UE a avertizat că această măsură ar putea creşte tensiunea şi a insistat ca Kosovo să prelungească termenul limită pentru schimbarea plăcuţelor de înmatriculare după 21 noiembrie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel