Cum văd tinerii din Diaspora întoarcerea acasă. "Nu e nimic rău în a pleca în străinătate, dar..."
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Tinerii români care pleacă în străinătate şi devin parte din Diaspora îşi doresc să revină acasă. O spune Ilinca Panait, studentă la King's College, în Londra. De ce este, însă, nevoie pentru ca ea şi cei de vârsta ei să revină în ţară după studii sau după câţiva ani de muncă? 

"Voi aborda un pic subiectiv această temă, fiind parte din Diaspora tânără care ar vrea să se întoarcă în România după terminarea studiilor. Mă mai aşteaptă încă doi ani de studii, dar intenţionez să mă întorc. Conceptul de educaţie civică apare în curiculă încă din clasele primare, însă din păcate înţelegerea conceptului era una precară. Educaţia se axa mai mult pe zona ecologică, nu era chiar o educaţie civică în întregul sens al cuvântului. Deci probabil educaţia ar fi unul dintre lucrurile ar trebuie schimbate sau măcar abordate. 

În Liga Studenţilor Români din Străinătate, încercăm să atingem şi această apartenenţă, să evităm producerea rupturilor. Cumva, din toţi colegii cu care am vorbit, niciunul nu a simţit că ar fi o ruptură. Este, într-adevăr, o comunitate foarte strânsă de studenţp, toată lumea se ştie cu toată lumea, suntem permanent conectaţi cu România, fie prin intermediul familiilor de aici, dar şi prin dorinţa comună de a ne întoarce în ţară, după studii sau acumularea unei experienţe de muncă. 

S-a vorbit şi despre neîncrederea în instituţii. Din ce am vorbit cu membrii Ligii, nu ştiu dacă este neapărat o neîncredere în competenţa instituţiilor, ci mai degrabă o nesiguranţă în legătură cu rezultatele pe care le au. Există probabil o temere de pasivitate. Oamenii depun un efort, se implică, şi când văd că vocea lor nu este auzită, renunţă. Pentru că îşi fac speranţe deşarte că se va schimba ceva, dar nu se întâmplă nimic. 

În ceea ce priveşte implicarea celor din Diaspora la consultarea publică, poate digitalizarea intens promovată ar putea ajuta. O infrastructură digitală bine pusă la punct, nişte platforme de participare bine puse la punct, susţinerea ONG-urilor din străinătate care promovează atât cultura românească, cât şi românii şi performanţele lor, ar ajuta. 

Din punctul meu de vedere, nu e nimic greşit în a pleca din ţară. Bunica mea a fost profesoară de limba română, era cea mai vehementă în a rămâne în ţară, promova valorile româneşti. Dar s-a creat un trend în generaţia părinţilor mei de a le spune copiilor să plece în străinătate, pentru că e mai bine acolo. Cred că undeva ar trebui găsit un echilibru. Nu e nimic rău în a pleca, dar e important să ştii că ai o bază unde te poţi întoarce. Trebuie promovate oportunităţi concrete pentru oameni, fără limbaj de lemn", a declarat Ilinca PANAIT, Membru al Consiliului Director și Trezorier Liga Studenților Români din Străinătate și Studentă la King's College London, UK, în cadrul dezbaterii "România are nevoie de tine - implică-te", organizată de DC Media Group. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel