Data actualizării:
Data publicării:

Cum va fi vremea iarna aceasta, în 2024. Zonele care ar trebui să ne îngrijoreze

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Vremea
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels

În această perioadă de tranziție către iarnă, vremea din România rămâne capricioasă și plină de surprize. Florinela Georgescu, director adjunct al Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat că, deși zilele recente au fost caracterizate de un vânt mai activ și temperaturi variabile, toamna continuă să își arate culorile pline de farmec. Prognoza indică posibilitatea de a ne bucura de vreme frumoasă chiar și la începutul lunii noiembrie, însă nu fără semnale privind episoade scurte de precipitații spre sfârșitul lunii octombrie. Acestea ar putea aduce și o răcire a vremii, în special în nordul țării, iar la munte, lapovița și ninsoarea își pot face apariția.

În zona de munte, la altitudini mari, ar putea apărea precipitații mixte

Florinela Georgescu: Acum (n.r., toamna aceasta) mai sunt și perioade cu un vânt un pic mai activ, dar în general, și acolo, natura s-a îmbrăcat în culorile ei frumoase de toamnă și vom beneficia în continuare de această vreme, posibil chiar și la începutul lunii noiembrie, chiar dacă există încă unele semnale că am putea avea un scurt episod cu precipitații în ultimele două zile ale lunii octombrie.

Există însă o incertitudine destul de mare referitor la extinderea acestor precipitații și cât vor fi ele consistente, însă este adevărat că vor fi posibil asociate aceste precipitații (tot așa, ținând cont de circulația la scară mai mare) de o oarecare răcire a vremii, mai ales în jumătatea de nord a țării, o răcire care ar putea să aducă, la sfârșitul lunii octombrie (primele zile ale lunii noiembrie), o răcire care ar putea aduce la munte (în măsura în care vor fi precipitații) lapovița și ninsoarea.

De altfel, nu este ceva ieșit din comun: de acum încolo, de câte ori vom vorbi de o răcire a vremii, categoric zona de munte, mai ales cea mai sus de 1500 de metri, va fi și cu precipitații mixte.

Ceea ce urmărim noi cu mare atenție este când va fi momentul în care aceste precipitații mixte vor apărea în zonele joase.

2. FOTO: Soni... (iarna_03913100.jpg)

Foto: Sonia Baciu

Cum va fi iarna aceasta?

Val Vâlcu: Deja la bursa zvonurilor e dat că va fi foarte grea iarna 2024-2025, că va fi frig. Cam în fiecare toamnă se anunță o iarnă grea, iar în primăvară vom avea caniculă, vom avea o vară fierbinte. Nu se poate prognoza.

Florinela Georgescu: Da, este într-adevăr cam devreme pentru o prognoză detaliată pentru iarnă, însă câteva considerente le putem face.

În primul rând, apropo de temperaturile pe care le-am înregistrat în ultima perioadă, sigur că nopțile, în special în zonele joase, au fost reci. Deci temperaturi sub media climatologică a acestei perioade.

În schimb, temperaturile din cursul zilelor sunt peste medie. Chiar dacă, sigur, ni se pare mai rece decât a fost în urmă cu 3-4 săptămâni. Categoric este mai rece.

Dar, în mod normal, acum ar trebui să avem temperaturi maxime undeva între 8 și 14 grade. Noi ne-am dus la 20 în aceste zile, chiar și în aceste zile mai răcoroase.

Val Vâlcu: Diferența a fost între 0 și 20 de grade.

Florinela Georgescu: Diferența a fost, într-adevăr, impresionantă pentru temperaturile din cursul nopților. Dar nu este ceva neobișnuit în condițiile acestea în care presiunea atmosferică este foarte ridicată pe o durată mai lungă de timp.

Tot acest timp a favorizat stabilirea inversiei termice despre care vă vorbesc. Și care nu va fi chiar ușor de eliminat.

Află mai multe aici, de la minutul 13:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel