Cum va arăta lumea peste 10 ani. Analiza a 160 de experți de top. Previziuni sumbre pentru Rusia: S-ar putea să nu supraviețuiască
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cum va arăta lumea peste 10 ani. Analiza a 160 de experți de top. Previziuni sumbre pentru Rusia: S-ar putea să nu supraviețuiască / Foto: Pixabay, de stokpic
Cum va arăta lumea peste 10 ani. Analiza a 160 de experți de top. Previziuni sumbre pentru Rusia: S-ar putea să nu supraviețuiască / Foto: Pixabay, de stokpic
Află în articol cum va arăta lumea peste 10 ani, potrivit unei analize a 160 de experți de top la nivel mondial.

167 de experți de top din lumea întreagă au făcut o analiză asupra evoluției unor subiecte fierbinți pe scena internațională, precum ar fi războiul din Ucraina, înarmarea nucleară sau tensiunile din jurul Hong Kongului, la solicitarea Atlantic Council.

Pregătiți-vă pentru o criză viitoare a Rusiei, pentru un plan pentru un asalt militar chinez asupra Taiwanului, temperați-vă optimismul cu privire la emisiile de carbon de vârf, pregătiți-vă pentru extinderea în continuare a armelor nucleare și așteptați-vă pentru o volatilitate globală și mai mare în viitor. Acestea sunt doar câteva dintre previziunile care au apărut în toamna trecută, când Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate al Consiliului Atlantic a analizat viitorul, cerând experților de top la nivel mondial să răspundă la cele mai de interes întrebări ale noastre legate de schimbările care ar putea avea loc următorii zece ani.

Astfel experții experți și-au împărtășit previziunile despre cum ar putea arăta geopolitica, schimbările climatice, perturbările tehnologice, economia globală, mișcările sociale și politice și alte domenii, peste un deceniu. Deși respondenții sunt în mare parte cetățeni ai Statelor Unite (aproximativ 60% dintre cei chestionați), naționalitățile lor sunt răspândite în treizeci de țări, cetățenii europeni constituind majoritatea ne-americanilor. 

Cum va arătea lumea în 2033

Deci, cum va arăta lumea în 2033? Iată cele mai importante zece constatări ale sondajului:

1. Rusia, așa cum o știm, ar putea să nu supraviețuiască următorului deceniu. Mare parte dintre respondenți au indicat un potențial colaps al Rusiei în următorul deceniu, sugerând că războiul Kremlinului împotriva Ucrainei ar putea precipita o revoltă extrem de importantă în țara cunoscută ca fiind o putere cu cel mai mare arsenal de arme nucleare de pe planetă.

Aproape jumătate (46%) dintre respondenți se așteaptă ca Rusia fie să devină un stat eșuat, fie să se destrame până în 2033. Mai mult de o cincime (21%) consideră că Rusia este cea mai probabilă țară să devină un stat eșuat în următorii zece ani, ceea ce este mai mult de două ori față de procentul pentru următoarea alegere - Afganistan.

2. Răspândirea armelor nucleare. Am putea avea mai multe țări cu arme nucleare și mai puțină cooperare pentru a opri răspândirea acestor arme, dar nu neapărat utilizarea nucleară reală.

Doar unul din opt respondenți (13%) a declarat că nicio țară suplimentară nu va obține arme nucleare în următorul deceniu și mai mult de trei sferturi au numit o anumită țară despre care se așteptau să devină un stat cu arme nucleare în această perioadă. Iranul a fost cel mai des citat ca un stat probabil cu arme nucleare până în 2033 (68% dintre respondenți) – un rezultat despre care Matthew Kroenig de la Consiliul Atlantic, într-o evaluare separată, susține că este foarte probabil să aibă loc în acest an. Dar Iranul poate să nu fie singur. Respondenții care se așteaptă la o anumită extindere a clubului armelor nucleare cred, în medie, că 1,6 țări se vor alătura în următorii zece ani.

3. Așteptați-vă la o ofensivă militară chineză împotriva Taiwanului. Recent, oficialii americani au avertizat că China ar putea lansa o campanie militară pentru reunificarea Taiwanului cu continentul într-un program mai rapid decât era anticipat, de acum până în 2027. Iar rezultatele sondajului susțin această evaluare îngrozitoare. 70% dintre respondenți sunt de acord, deși doar 12% sunt ferm de acord, că China va încerca să recupereze forțat Taiwanul în următorii zece ani. Doar aproximativ doi din zece respondenți nu cred că se va întâmpla un astfel de scenariu. În mod intrigant, în rândul angajaților guvernamentali, cifrele cresc aproape de certitudine: 88% sunt de acord că China va folosi forța împotriva Taiwanului și doar 8% nu sunt de acord, iar restul de 4% nu știu.

4. Decuplarea SUA-China poate să nu fie atât de dramatică pe cât credem că va fi. S-a vorbit mult despre "decuplare" sau despre eforturile de a dezlega economiile SUA și Chinei, dar experții intervievați au dat un verdict clar: decuplarea completă este foarte puțin probabilă. În ciuda tuturor tensiunilor geopolitice și a restricțiilor comerciale "tit-for-tat" dintre cele două țări, cel mai probabil rezultat (conform a aproximativ 40% dintre respondenți) este că economiile SUA și China vor fi "oarecum mai puțin" interdependente în 2033 decât sunt astăzi. Mai mult, dintre cei care cred că China va folosi forța împotriva Taiwanului, 64% prevăd cel puțin o scădere a interdependenței economice – un număr surprinzător de scăzut, având în vedere cât de drastică ar fi o mișcare militară chineză împotriva Taiwanului. 22% dintre cei care se așteaptă la utilizarea forței de către China împotriva Taiwanului cred că economiile SUA și China vor deveni mai interdependente până în 2033.

5. Statele Unite vor rămâne puternice, dar nu hegemonice. Respondenții și-au exprimat în general credința în puterea de rezistență a Statelor Unite în următorii zece ani, deși mulți au spus că va fi o țară proeminentă în unele domenii de putere națională, dar nu în toate. Șapte din zece persoane intervievate prevăd că Statele Unite vor continua să fie puterea militară dominantă a lumii până în 2033 – un procent deosebit de mare având în vedere preocupările cu privire la modernizarea militară a Chinei și la pierderea avantajului militar al Statelor Unite – în timp ce aproximativ jumătate cred că Statele Unite își vor menține dominația tehnologică asupra celorlalte țări din lume. Cu toate acestea, doar trei din zece cred că Statele Unite vor fi jucătorul dominant mondial în diplomație și doar puțin mai mult de trei din zece cred că SUA va fi puterea economică dominantă a lumii.

6. Cooperarea globală în domeniul climei va crește, dar reduce entuziasmul față de emisiile de carbon. Potrivit respondenților, schimbările climatice sunt problema cea mai probabilă să influențeze agenda politică internațională în următorul deceniu. 42% consideră că acest domeniu va obține cea mai mare creștere a colaborării internaționale, cu mult înaintea sănătății publice care, se află pe locul doi (citată de 25% dintre cei chestionați).

7. Pregătiți-vă pentru o volatilitate globală și mai mare. Un rezultat remarcabil al sondajului este câți respondenți se așteaptă ca lumea să se confrunte cu alte pericole economice și de sănătate publică în următorul deceniu. 76% prevăd o altă criză economică globală la scara crizei financiare din 2008-2009 până în 2033. Alți 19% spun că vor exista două sau mai multe astfel de crize. 49% prevăd o altă pandemie globală cu amploarea și impactul COVID-19 care va izbucni până în 2033, încă 16% anticipând două sau mai multe astfel de pandemii.

8. Democrațiile pot pierde teren. Experții nu prevăd un triumf clar nici pentru democrați, nici pentru autocrați în următorii zece ani. Mai mulți se așteaptă ca numărul democrațiilor din lume să scadă (37%) decât să crească (29%). Dar aproape toți estimează că orice schimbare va fi modestă: doar 4% prevăd mult mai multe sau mai puține democrații până în 2033. 35% cred că lumea va avea aproximativ același număr de democrații ca și astăzi. 

9. Democrațiile se vor confrunta cu un deceniu dificil. Democrațiile intră într-un deceniu periculos în care vor trebui să se confrunte cu forțele naționaliste și populiste și cu toate provocările asociate cu tehnologia care evoluează rapid. Când au fost întrebați care mișcări sociale se așteptau să aibă cea mai mare influență politică la nivel mondial în următorii zece ani, doar 5% dintre respondenți le-au ales pe cele pro-democrație, în timp ce majoritatea au ales fie mișcări naționaliste, fie populiste. O treime dintre respondenți au participat la mișcări care pledează pentru alte cauze asociate adesea cu societățile democratice: mediul, problemele tineretului și drepturile femeilor.

10. Organizațiile internaționale de securitate ar putea rămâne neschimbate. Invazia Ucrainei de către Rusia a scos la iveală capacitățile și limitele instituțiilor menite să sporească securitatea internațională. În timp ce respondenții studiului prevăd o serie de provocări majore pentru securitatea umană în următorii zece ani – de la conflictul din Taiwan, la fragilitatea statului rus, până la mai multe pandemii și crize economice, ei se așteaptă ca arhitectura de securitate existentă a lumii să rămână în mare parte aceeași.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel