Urmărește emisiunea live
Cum va sărbători Rusia anexarea Crimeei în acest an
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cum va sărbători Rusia anexarea Crimeei în acest an / Foto: Kremlin.ru
Cum va sărbători Rusia anexarea Crimeei în acest an / Foto: Kremlin.ru
Dmitri Peskov a spus ce evenimente sunt prevăzute pentru data de 18 martie, ziua în care Rusia sărbătorește anexarea Crimeei.

Programul președintelui rus Vladimir Putin include evenimente dedicate aniversării anexării Crimeei de către Rusia, acestea urmând să aibă loc prin videoconferință, a declarat secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, scrie Interfax.

"Cu siguranță. Ne așteptăm să fie o astfel de întâlnire, o videoconferință în ajunul și chiar în ziua acestei aniversări va avea loc și un fel de eveniment cu președintele (...) prin videoconferință", a spus Peskov reporterilor la marți.

Răspunzând la o întrebare despre posibila organizare a unui concert, așa cum a fost în anii precedenți, Peskov a spus că un astfel de eveniment nu a fost planificat.

"Acolo se deschide un obiect destul de important - unul cultural, istoric. Și tocmai în legătură cu această deschidere, președintele va avea o videoconferință", a precizat Peskov.

Ziua anexării Crimeei, numită în Rusia "Ziua reunificării Crimeei cu Rusia" este sărbătorită pe 18 martie. Anexarea Crimeii de către Federația Rusă se referă la un proces politico-militar, care a avut loc în 2014, prin care Peninsula Crimeea, la acel timp parte a Ucrainei, a intrat sub controlul Rusiei și a fost integrată cu forța ca doi subiecți federali - Republica Crimeea și orașul federal Sevastopol.

La 17 martie 2014, Consiliul Suprem nelegitim al Crimeii, pe baza rezultatelor unui așa-numit "referendum", a adoptat o rezoluție "Despre independența Crimeii". În aceeași zi, Vladimir Putin a semnat un decret prin care se recunoaște Crimeea ca stat independent.

Autoritățile din Crimeea plănuiesc să mute Forumul Economic Yalta la Moscova

Forumul Economic Internațional de la Yalta (YIEF), care a fost amânat de câțiva ani din diverse motive, ar putea avea loc în septembrie 2023 la Moscova, a declarat marți șeful Crimeei, Serghei Aksyonov, reporterilor.

"Amânăm forumul de la Yalta pentru septembrie. Cel mai probabil, îl vom organiza la Moscova împreună cu noi regiuni. Pushilin și Pasechnik (șefii RPD și LPR) au venit regulat la Forumul Economic Internațional de la Yalta, de fapt, ei au fost participanți. Ținând cont de logistică, probabil că va fi o propunere de a avea loc în perioada 29-30 septembrie la Moscova, când va fi sărbătorită aniversarea reunificării noilor subiecți cu Rusia”, a spus Aksyonov.

El a precizat că "se pregătește un nou format, care va fi prezentat înainte de 1 aprilie".

YIEF are loc în Crimeea din 2015. Din 2020, când a început pandemia de coronavirus, aceasta a fost amânată de mai multe ori. Ultima dată evenimentele au fost amânate din cauza "situației internaționale instabile" pentru al doilea trimestru al anului 2023. În Crimeea, există un nivel ridicat, "galben", de amenințare teroristă. Aeroportul este închis, screening-ul a fost întărit pe podul din Crimeea, iar reparația tronsonului de cale ferată este în curs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel