Data publicării:

Cum te poți verifica de cancer la piele, GRATUIT!

Autor: Cristina Alexandrescu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat joi cea de-a patra ediţie a campaniei 'Un viitor fără pată' printr-un program gratuit de screening pentru cancerul de piele, intitulat 'Săptămâna Testării pentru Cancer de Piele'. 

Alegeri prezidentiale 2024

Altfel, bucureştenii îşi pot testa gratuit aluniţele în perioada 21-27 iunie în Parcul Tineretului (intrarea dinspre Liceul Şincai) între orele 10,00 şi 19,00. Testările au loc într-o unitate mobilă de dermatoscopie, o mini-clinică de dermatologie dotată cu un dermatoscop de ultimă generaţie, care va rămâne în parc pe toată durata săptămânii de testare. Potrivit datelor oficiale, incidenţa melanomului este în creştere în ultimii ani din cauza expunerii repetate la soare, fără protecţie solară, a schimbărilor climatice şi obiceiului bronzării la solar.

Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv, 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) îşi pierd viaţa în primul an de la diagnostic.

Potrivit specialiştilor, dacă este surprins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporţie de 98%, un rol important în prevenţie avându-l dermatoscopia - o investigaţie non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde.

Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale aluniţelor şi poate înclina balanţa diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigaţia permite examinarea aluniţelor cu o mărire a imaginii acestora de 70 până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziţia pigmentului şi a vaselor de sânge şi permiţând astfel diagnosticarea precoce a melanomului şi a leziunilor precanceroase cutanate.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcţie de factorii genetici, de mediu şi care ţin de stilul de viaţă: piele sensibilă la soare - la persoanele cu pielea, ochii şi părul deschise la culoare, factori genetici - prezenţa a numeroase aluniţe, antecedente personale sau în familie de tumori cutanate, arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani, obiceiul bronzării artificiale, la solar.

'Un viitor fără pată!' a fost prima campanie de comunicare şi informare despre melanom în România iniţiată şi derulată de FABC. Campania îşi propune informarea publicului, în special a tinerilor, conştientizarea pericolelor cancerului de piele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel