Cum sunt reconstituite infracțiunile. Comisarul-șef Daniel Staicu, detalii din culisele vieții de criminalist /video
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @goodmood_studio
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @goodmood_studio
În cadrul unei discuții captivante găzduite de Laura Duță la emisiunea "Culisele Justiției", transmisă atât pe DC News, cât și pe DC News TV, comisar-șef Daniel Staicu, aflat la conducerea Serviciului de Expertize Criminalistice de la Institutul Național de Criminalistică, a adus în atenția publicului aspecte esențiale legate de activitatea și rolul instituției în sistemul judiciar.

Una dintre temele abordate a fost impactul expertizelor judiciare dispuse în cadrul procesului penal în scopul aflării adevărului. Daniel Staicu a subliniat că: "Bineînțeles [n.r., că expertizele] ajută procesul penal, ajută aflarea adevărului. Ele nu au o valoare dinainte stabilită, ele sunt coroborate cu celelalte informații, cu celelalte date sau declarații care sunt tratate în cadrul procesului penal, iar judecătorul, în funcție de toate dovezile, va lua o decizie".

O altă temă de interes a fost procesul de reconstituire a infracțiunilor în laborator. Daniel Staicu a explicat că echipa sa adaptează procedurile în funcție de fiecare urmă în parte, creând modele de comparație în condiții similare cu cele din momentul săvârșirii faptei: "Adaptăm în funcție de fiecare urmă în parte, să creăm în condiții similare pentru modelul de comparație, doar așa putem să avem un rezultat corect: în momentul în care avem un model de comparație. Avem o broască de la ușă, același model, și forțăm intrarea. După același principiu procedăm cu o urmă de încălțăminte. Urmele acestea sunt de mai multe feluri, din mai multe categorii. În momentul în care am o urmă de adâncime, trebuie să-mi creez modelul de comparație, la fel în adâncime, ca să pot să fac comparația modelelor".

"Traseologia este cel mai vast domeniu. În acest domeniu de expertiză, inclusiv urmele de animal pot fi interpretate și examinate în cadrul unui unui raport de expertiză. Pot fi examinate și urme de mijloace de transport în comun, urme de forțare, urme de tăiere, spre exemplu, a cablurilor. Un instrument care este folosit la tăierea unui lanț, dacă este identificat de organele de poliție judiciară, se dispune o expertiză și noi facem comparații între bucata de lanț ridicată de la fața locului și urma creată de noi în laborator cu acel clește", a mai adăugat Daniel Staicu.

"Putem să ne dăm cu părerea în funcție de urma pe care [n.r., un cuțit] a lăsat-o pe un corp, pe un obiect, putem să ne dăm cu părerea despre dimensiuni minime, maxime, adâncime, în funcție de fiecare caz în parte, dar să reconstituim obiectul în sine nu se poate", a subliniat acesta.

Întrebat despre numărul de lucrători și specializarea acestora în cadrul Institutului, Staicu a dezvăluit că serviciul pe care îl conduce are în prezent 25 de angajați, iar la nivel național există între 300 și 350 de lucrători specializați în expertize și constatări tehnico-științifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel