Data publicării:

Cum ştii că începi să îmbătrâneşti? Iată primele semne!

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Corpul se schimbă odată cu îmbătrânirea, modificările apar în fiecare celulă și apoi în organe, iar toate acestea au ca rezultat limitări ale funcțiilor oganismului. Iată cum poţi recunoaşte primele semne de îmbătrânire!

Adesea, primele semne de îmbătrânire implică sistemul musculo-scheletic. Ochii, urmați de urechi, încep să îmbătrânească în jurul vârstei de 30 de ani sau chiar mai devreme, se arată într-un studiu amintit în The Sun. Majoritatea organelor încep un declin treptat, dar continuu, după vârsta de 30 de ani. Cu toate acestea, organismul funcționează în continuare bine și este sănătos pentru că  majoritatea organelor încep cu o capacitate funcțională considerabil mai mare decât are nevoie organismul, numită medical, rezervă funcțională. De exemplu, dacă jumătate din ficat este distrus, țesutul rămas este mai mult decât suficient pentru a menține funcția normală. Astfel, bolile, mai degrabă decât îmbătrânirea normală, produc de obicei cele mai mari afectări ale organismului.  

Oasele pierd densitate iar articulațiile devin dureroase

Pierderea moderată a densității osoase se numește osteopenie, iar pierderea severă a densității osoase, inclusiv apariția unei fracturi din cauza pierderii densității osoase, se numește osteoporoză. Din cauza osteoporozei, oasele devin mai slabe și se fracturează ușor. La femei, pierderea densității osoase se accelerează după menopauză, deoarece se produce mai puțin estrogen, hormon implicat, printre altele, şi în sănătatea sistemului osos.

Mai mult, cantitatea de calciu absorbită de organism scade, la fel și nivelurile de vitamina D, care ajută organismul să folosească acest mineral. Cele mai afectate oase sunt femurul, capetele oaselor brațului, încheieturile mâinilor și vertebrele care formează coloana vertebrală. Vertebrele devin mai puțin dense, iar discurile intervertebrale pierd lichid și devin mai subțiri, făcând coloana vertebrală mai scurtă și generează scădere în înălțime.

Artroza, primul semnal de alarmă

Cartilajul care căptușește articulațiile tinde să se subțieze, parțial din cauza uzurii produse de mișcare. Deteriorarea cartilajului duce adesea la artroză, care este una dintre cele mai frecvente boli ale bătrâneții. Ligamentele și tendoanele pierd elasticitatea, tind să se rupă mai ușor, iar atunci când se rup, se vindecă mai lent. Aceste modificări apar deoarece celulele care mențin ligamentele și tendoanele devin mai puțin active.

Vederea şi auzul au de suferit

Focalizarea asupra obiectelor apropiate devine mai dificilă, vederea la lumina slabă este anevoioasă iar pupila reacționează mai greu la fluctuațiile de lumină. Ochii devin mai uscați, iar slăbirea vederii este unul dintre semnele certe de bătrânețe. Cele mai multe modificări ale auzului sunt din cauza expunerii repetate la zgomote puternice. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, perceperea sunetelor înalte devine mai dificilă.  

Pielea îşi pierde strălucirea şi elasticitatea

Unii oameni arată mai tineri decât alții, mai ales dacă și-au protejat pielea de expunerea la soare. Pielea se modifică parțial deoarece colagenul și elastina nu mai au aceleaşi valori ca în tinereţe.

Scade masa musculară

Cantitatea de țesut muscular și forța musculară scad începând cu vârsta de 30 de ani din cauza inactivității fizice, dar și pe fondul scăderii nivelului de hormoni de creștere și testosteron, care, în cazul tinerilor stimulează dezvoltarea musculară. Totuși, efectele îmbătrânirii reduc masa musculară și forța cu cel mult 15% în timpul vieții unui adult, iar în absența bolilor, cea mai mare parte a pierderii poate fi prevenită cu exerciții fizice regulate.

Până la vârsta de 75 de ani, procentul de grăsime corporală se dublează în comparație cu perioada de tânăr adult. Prea multă grăsime corporală poate crește riscul de probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, iar distribuția grăsimii se modifică și ea, schimbând forma trunchiului. O dietă sănătoasă și exercițiile fizice regulate pot ajuta persoanele în vârstă să reducă la minimum creșterea grăsimii corporale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel