Data publicării:

Cum stau partidele în sondaje. Palada a făcut radiografia PSD, PNL, USR, AUR, PRO România, APP și PER

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor
Sursă foto: Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Mirel Palada a spus care e intenția de vot pentru partidele politice din România.

Sociologul Mirel Palada a prezentat modul în care fluctuează intenția de vot pentru principalele partide politice din România:

„PSD-ul s-a erodat de pe la un 34-35% cât era, a coborât spre 30. Dă semne de sughiț, uneori începe și cu 27-29%, dar, în general, în jur de 30%. S-a întâmplat asta pentru că... prețuri. Ei au beneficiat pe de o parte cu discursul lor de... să apărăm oameni, să fie bine, să nu fie rău, dar în momentul în care au devenit provider și a trebuit să facă ceva, să pună pe masă soluțiile, nu au făcut“, a precizat Mirel Palada.

„Culmea e că PNL-ul nu încasează atât de mult. A încasat deja, odată cu USR-ul, și-a luat porția, a scăzut de la 25-27% până la 20%, a fost la un moment dat chiar și 17%, iar acum s-a întors într-un 21-22%. PNL-ul e pre revenire, își linge rănile după criza politică de anul trecut, iar PSD-ul începe să încaseze neputința socială.

PSD-ul a furat startul la comunicare cu PNRR-ul și cu măsurile astea, toată primăvara, au fost peste tot și atunci lumea a spus că nu e Ciucă acolo, nu e PNL-ul, ci adevărații lideri ăștia sunt. Acum, când au început să nu pună pe masă ce trebuie, lumea a ținut minte că PSD-ul a promis“, a spus Mirel Palada.

Cum stă opoziția în sondaje?

„Ei sunt într-o coaliție, sunt la putere. Să ne uităm puțin și la opoziție, cum arată. De UDMR, mare lucru, eu spun că...“, a spus Răzvan Dumitrescu.

„UDMR e în 5-6% în mod constant. Are o fidelitate etnică pe care n-ai cum să o...“, a adăugat Palada.

„Să revenim. Două partide, total diferite, aparent, AUR, suveranist, naționalist, și USR, progresist, ai cui sunt ăștia?“, a întrebat Dumitrescu.

„USR-ul a avut momentul lui de glorie, la alegerile din 2019, când s-a dus la 23%, a concretizat în buza PSD-ului. Partidul Social democrat era în cădere. A fost diferență de un punct între ele. Între timp, USR-ul a dezamăgit, dezamăgit, dezamăgit, a început să se erodeze și acum stă undeva la 800.000 de votanți care înseamnă undeva între 10 și 13%“, a precizat Mirel Palada.

„Dar nu e chiar rău...“,a spus Răzvan Dumitrescu.

„E jumătate din 23“, a completat Palada.

„Unii spuneau că se vor dezumfla așa rău încât să nu facă pragul“, a adăugat jurnalistul.

„Ultima măsurătoare pe care am făcut-o, ca să fim corecți metodologic, este înainte de ruperea REPER. Cel mai recent, USR-ul a fost la 13. A fost și la 8, și la 11, și la 10. Deci, un pic peste 10% și într-o stagnare, într-o băltire, de mediocritate, de dezamăgire.

Sunt două partide mari, mainstream, care sunt însoțite de doi locotenenți fierbinți, adolescentini, două anexe. Ei au strategii specifice adolescentismului politic. Se tăvălesc pe jos, pe preșuri, urlă, se bat cu jandarmi, box...tot soiul. A început să piară fierbințeala asta, a început să scadă mobilizarea la vot și atunci AUR-ul nu mai este la 21-23%, cât era, ci a început să se erodeze spre 15-17%, peste USR, dar clar sub 20. USR-ul nu mai e la peste 20, ci s-a dus la 13%“, a mai zis sociologul.

Partidele mici au început să crească

„A fost și rally around the flag, a fost și nevoia oamenilor de a nu se mai certa atât și faptul că două partide mari, divergente, s-au înțeles și au făcut această coaliție. Acest lucru a ajutat. A fost și stereotipia mesajului partidelor din opoziție, că spun mereu același lucru, dar e și o epuizare. Băi, urli și nu se întâmplă nimic, cum a fost și cu PRM-ul. La AUR încă nu este erodarea atât de puternică, pentru că încă sunt la un 17%. La USR e mai mult. De la 23% la 13% e mai mult decât de la 23% la 17%. Au pierdut doar jumătate față de USR.

Principala concluzie a ultimelor luni este creșterea ponderii partidelor mici, reziduale, în total vot. A scăzut bazinul de votanți și e ca la un lac, atunci când scade nivelul apei și încep săa pară stâncile mici, cum ar fi PRO România, care se încăpățânează să stea într-un 3-4%, în jur de 3, oricum. APP-ul mănâncă și el vreo 3%. A început să scoată capul. Forța Liberală, 1-2% și, atenție, PER-ul, care e când 2%, când 3%. Dacă ei (n.r. toate partidele mici) până acum 1-2 ani făceau undeva la 7-10%, acum se duc spre 12-15%. E o nemulțumire, o nevoie de schimbare“, a spus Mirel Palada la emisiunea  „Ce se întâmplă", la DC News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel