Data publicării:
Cum slăbești un kilogram pe săptămână, fără să ții o anumită dietă. Este simplu și sănătos!
Vrei să slăbești sănătos, fără să ții o anumită dietă? Iată la ce ar trebui să fii atent în alimentația ta.
Indicaţii alimentare
Dacă adopţi aceste indicaţii alimentare simple şi uşor de pus în practică, vei pierde din greutate aproximativ 1 kilogram în fiecare săptămână fără să ţii o dietă anume, potrivit biod.ro.
- consumă fructe în prima parte a zilei, în cantităţi limitate pentru că au zaharuri
- fructele se consumă ca masă de sine stătătoare, cu cel puţin 2 ore înainte de o masă principală şi cu 3 ore după
- renunţă la prăjeli şi la grăsimi în exces
- foloseşte uleiuri vegetale în stare crudă (nu cele rafinate), dar cu restricţii. De exemplu, foloseşte ulei de măsline extravirgin în salate, dar nu mai mult de 20 ml/zi
- evită sau limitează cât mai mult din alimentaţie carbohidraţii simpli: cerealele rafinate, zahăr, dulciuri, produse de panificaţie, prăjituri, gemuri, îngheţată, etc.
- limitează consumul de amidonoase: paste, orez, cartofi, pâine, porumb, mămăligă, cus-cus, dar şi leguminoase: năut, fasole uscată, linte
- consumă proteine de origine animală: carne cât mai slabă de pasăre, iepure, vită, pește slab, fructe de mare, lactate degresate, ouă. Găteşte carnea şi peştele pe grătar, la cuptor sau fierte
- introdu în dieta ta cât mai multe legume, de genul: varză, mazăre verde, fasole păstăi, conopidă, dovlecel, vinete, ardei, ceapă, usturoi, ciuperci, borccoli, sfeclă roşie, salată verde, roşii, castraveţi, ceapă verde etc.
- consumă aceste legume pe cât posibil în stare crudă, salate sau gătite la aburi, în tocănițe (fără prăjeala), la cuptor, pe grătar, sotate, gratinate
- concepe meniul de slăbit bazat în mare parte pe aceste tipuri de legume combinate între ele în diverse preparate sau asociate cu proteine de origine animală ca şi garnituri sau gătite împreună; le poţi asocia cu amidonoasele sau leguminoasele
- limitează consumul de nuci şi seminţe la maxim 50 g pe zi. Deşi par inofensive, conţin multe calorii şi îngraşă. Mănâncă-le moderat, că gustări între mese, dar neprăjite şi nesărate.
- nu bea alcool sau băuturi carbogazoase, evită sucurile naturale din comerţ şi băuturile îndulcite
- bea cel puţin 2 litri de apă pe zi
Idee de meniu pentru o săptămână
Luni
Micul dejun: brânză slabă de vaci, o felie de pâine integrală, o roşie mică şi jumătate de ardei gras roşu, o cafea (de preferat fără zahăr)
Gustare: un măr
Prânz: pulpe de pui, de preferat fără piele cu legume (morcovi, dovlecel, broccoli, ceapă, cartof dulce) la cuptor şi o salată de crudităţi asezonată cu 10 ml de ulei de măsline, suc de lămâie şi sare moderat
Cina: păstrăv la grătar cu salată rucola asezonată cu 10 ml de ulei de măsline, suc de lămâie şi sare
Marţi
Micul dejun: un ou poșat sau fiert, un avocado, o felie de pâine integrală şi o cafea (de preferat fără zahăr)
Gustare: un pahar de smothie de fructe preparat din kiwi, căpşuni, măr şi apă
Prânz: muşchiuleţ de porc sau de vită cu cartofi dulci la cuptor, salată de sfeclă roşie cu hrean
Cina: un bol de salată grecească (roşii, castraveţi, ceapă roşie, măsline negre, brânză feta, 10 ml de ulei de măsline, oţet de mere şi sare)
Miercuri
Micul dejun: un iaurt natur mic degresat cu fulgi de ovăz integrali, o cafea (de preferat fără zahăr)
Gustare: o mână de migdale şi caju neprăjite, fără sare
Prânz: o ciorbă de legume (fără ulei sau smântână), tocăniţă de fasole verde cu piept de pui, salată de roşii cu ceapă
Cina: o porţie mică de paste integrale cu dovlecel şi usturoi
Joi
Micul dejun: o felie de pâine integrală cu pate de ficat de pui, câteva felii de roşii şi castraveţi proaspeţi, o cafea (de preferat fără zahăr)
Gustare: o pară
Prânz: somon la cuptor cu mixt de legume înăbuşite la tigaie (mazăre, dovlecel, broccoli, rondele de morcovi, ceapă), salată de castraveţi cu usturoi asezonată cu 10 ml de ulei de măsline, suc de lămâie şi sare
Cina: dovlecel la cuptor umplut cu carne tocată de curcan şi salată de ardei copt cu usturoi, asezonată cu 10 ml de ulei de măsline, oţet de mere şi sare
Vineri
Micul dejun: omletă din două ouă, o roşie şi o felie de pâine integrală, o cafea (de preferat fără zahăr)
Gustare: câteva fructe deshidratate
Prânz: carne de porc slabă pe grătar cu conopidă gratinată la cuptor şi salată de varză asezonată cu 10 ml de ulei de măsline, suc de lămâie şi sare
Cina: un bol mare de salată de crudităţi (salată verde, roşii, castraveţi, ardei roşu, măsline fără sâmburi) cu piept de pui la grătar, asezonată cu 10 ml de ulei de măsline, suc de lămâie şi sare
Sâmbătă
Micul dejun: o felie de pâine integrală, un cub mic de unt şi o felie de şuncă de pui presată, o cafea (de preferat fără zahăr)
Gustare: kefir degresat
Prânz: o supă clară de legume, chifteluţe din carne de curcan la cuptor cu piure de conopida, salată de murături
Cina: ghiveci de legume cu orez (fără prăjeala), salată de crudităţi
Duminică
Micul dejun: bruscheţe cu pâine integrală prăjită, roşii, usturoi, ceapă şi ton mărunţit în suc propriu
Gustare: o brioşă mică sau o felie de chec
Prânz: două sarmale cu mămăliguţă şi ardei murat
Cina: file de peşte la grătar cu spanac înăbuşit la tigaie cu usturoi, salată de rucola asezonată cu 10 ml de ulei de măsline, suc de lămâie şi sare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News