Cum și când se pune pătrunjelul. Metoda corectă: reguli importante
Dacă te gândești să te bucuri de beneficiile pătrunjelului direct din grădina ta, trebuie să știi totul despre cultivarea lui, înainte de a te apuca de treabă.
Seminţele de pătrunjel germinează la 2-3 grade Celsius, iar planta se simte bine la cel mult 22 de grade. Plantele mature rezistă la temperaturi de până la -28 de grade Celsius, în vreme ce plantele mai tinere nu rezistă dacă temperaturile scad sub -10 grade Celsius, potrivit cumsa.ro.
Pătrunjelului îi place mult apa. Dacă trăieşte într-un sol uscat, atunci rădăcinile se vor dezvolta insuficient. Irigă cultura de pătrunjel prin picurare, aceasta fiind metoda recomandată de specialişti. Pătrunjelul se simte bine în soluri uşoare, afânate, adânci şi bogate în humus, cu un pH neutru sau slab-acid.
Vezi și: De ce să pui bețe de chibrit în ghivecele cu flori. Trucul excelent care funcționează
Când și cum trebuie semănat pătrunjelul
Semănatul se face fie toamna târziu, fie primăvara foarte devreme, dar nu înainte ca terenul să fie pregătit. Înainte de semănat, se udă pământul. Atenţie! Nu vei iriga cultura nou înfiinţată. Dacă faci asta, rişti să deranjezi seminţele şi să compromiţi cultura. Seminţele se vor ţine în apă călduţă, la cel mult 35 de grade Celsius timp de 24 de ore, înainte de cultivare.
Plantele trebuie însămânţate la aproximativ 6 centimetri una de cealaltă. Dacă te decizi să înfiinţezi cultura într-un spaţiu protejat, este util să ştii că semănatul se face timp de o lună – începând cu jumătatea lunii iulie. Trebuie păstrată o distanţă de 5 centimetri între plante şi 20 de centimetri între rânduri. Este bine ca pământul să fie udat înainte de semănat, iar seminţele să fie tratate.
Vezi și: Plantele care produc oxigen noaptea. Îți vor curăța aerul din casă
O cultură nouă poate fi înfiinţată şi cu rădăcini, dar neapărat cu cele care au o lungime de aproximativ 15-20 de centimetri şi un diametru nu mai mare de 8 centimetri. Este indicat că acestea să fie plantate la sfârşitul lunii septembrie şi pe toată durata lunii octombrie.
În ceea ce priveşte fertilizarea, aceasta se face pentru fiecare recoltare, atât cu îngrăşăminte de tipul NPK (azot, fosfor, potasiu), cât şi cu îngrăşăminte foliare. Recoltarea pătrunjelului se face prin tăierea rozetei de frunze sau prin smulgerea efectivă a plantei din sol pe timp uscat.
Vezi și: Cum folosești apa oxigenată în cazul plantelor ofilite. Ajută foarte mult
De ce să bați cuie ruginite în pomii fructiferi. Ajută mai mult decât ai fi crezut
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News