Cum se va numi Turcia după rebranduirea lansată de Erdogan. ”Cea mai bună reprezentare și expresie a culturii, civilizației și valorilor poporului turc”
Turcia și-a schimbat oficial numele.
Turcia și-a schimbat oficial numele, într-o campanie de rebanding lansată de președintele Recep Tayyip Erdogan, transmite Mediafax. De acum înainte, Turcia va fi cunoscută ca Türkiye la ONU, după ce organizația a acceptat o cerere oficială din partea Ankarei, scrie BBC. Astfel, mai multe organisme internaționale vor fi rugate să facă această schimbare de nume, după campania lansată de președintele turc la sfârșitul anului trecut.
"Türkiye este cea mai bună reprezentare și expresie a culturii, civilizației și valorilor poporului turc", a declarat Recep Tayyip Erdogan în decembrie.
ONU a precizat că a făcut această schimbare imediat ce a primit cererea, săptămâna aceasta.
Controversa legată de noul nume al Turciei
Majoritatea turcilor își cunosc deja țara ca Türkiye. Cu toate acestea, forma Turcia este folosită pe scară largă, chiar și în interiorul țării. Radiodifuzorul de stat TRT s-a grăbit să facă schimbarea imediat ce a fost anunțată anul trecut, explicând că printre motivele pentru schimbarea imaginii a fost asocierea cu curcanul (turkey în engleză). De asemenea, a subliniat că unul dintre sensurile cuvântului din dicționarul Cambridge English Dictionary este "ceva care eșuează” sau "o persoană prostuță".
Profesor turc: Traumă provocată de semnificaţia cuvântului "turkey" în limba engleză
"Există o tulburare psihologică în Turcia şi chiar un fel de traumă provocată de semnificaţia cuvântului "turkey" în limba engleză.", explică Selciuk Candansayar, profesor la Departamentul de Psihiatrie al Spitalului Universitar Gazi din Ankara.
"Tabloidele britanice au avut un rol în această traumă, din cauza felului în care au relatat despre cea mai severă înfrângere suferită vreodată de selecţionata de fotbal a Turciei, un 0-8 pe teren propriu în faţa Angliei, în 1984.", aminteşte Candansayar pentru EFE. "Cu acea ocazie, tabloidele (britanice) au titrat 'Stuff the Turkey' ('Umpleţi curcanul'), ceea ce ne-a jignit din cale afară.", explică expertul turc.
Orice turc care învaţă limba engleză este familiarizat cu semnificaţia cuvântului "turkey", cu atât mai mult cu cât limba lui Shakespeare este tot mai cunoscută şi folosită la nivel internaţional. Glumele, ironiile şi atacurile la adresa Turciei au de multe ori la bază aceste comparaţii cu sus-numita pasăre, originară din America.
Candansayar crede că, totodată, guvernul turc a dorit să folosească subiectul noii denumiri a ţării pentru "propaganda internă", îndreptată îndeosebi către cercurile mai naţionaliste. Vezi mai mult AICI.
"Hello Türkiye"
Planul de a schimba numele ţării nu este nou. În 2000, Adunarea Exportatorilor din Turcia le-a cerut membrilor săi să-şi vândă produsele sub marca "Türkiye", însă demersul nu a ajuns să fie pusă în practică.
Ca parte a rebrandingului, "Made in Türkiye" va apărea pe toate produsele exportate, iar în ianuarie a fost lansată o campanie turistică cu sloganul "Hello Türkiye".
Măsura a fost întâmpinată cu reacții mixte pe internet. În timp ce oficialii guvernamentali o susțin, alții spun că este o distragere ineficientă a atenției, în timp ce președintele se pregătește pentru alegerile de anul viitor, pe fondul unei crize economice.
Alte țări care și-au schimbat numele
Nu este neobișnuit ca țările să își schimbe numele. În 2020, Olanda a renunțat la nume într-o mișcare de rebranding, Macedonia și-a schimbat numele în Macedonia de Nord din cauza unei dispute politice cu Grecia, iar Swaziland a devenit Eswatini în 2018. În trecut, Iranul s-a numit Persia, Siam este acum Thailanda, iar Rhodesia și-a schimbat numele în Zimbabwe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News