Urmărește emisiunea live
Cum se poate scăpa de coșmaruri. Metoda testată
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (cottonbro)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (cottonbro)
A fost testată o nouă metodă care poate alunga coșmarurile. Iată în ce constă...

Experţii de la Laboratorul de Cercetare a Somnului de la Spitalul Universitar din Geneva şi de la Universitatea din Geneva au dezvoltat o modalitate de a combate coşmarurile prin redarea anumitor semnale sonore. Rezultatele studiului au fost publicate în revista "Current Biology", scrie Rador, citând Darik.

Cercetarea lor se bazează pe faptul că redarea sunetelor asociate cu experienţe pozitive din timpul zilei printr-o bentiţă wireless purtată în timpul somnului poate reduce frecvenţa coşmarurilor. Pentru acest experiment, au fost selectaţi treizeci şi şase de voluntari care au urmat anterior o terapie prin imagini. Jumătate dintre participanţi nu au primit niciun tratament suplimentar, iar celălalt grup a trebuit să facă o asociere între o versiune pozitivă a visului lor şi un sunet auzit în timpul unei sesiuni de formare a imaginilor.

Participanţii au făcut exerciţii în fiecare zi pentru a-şi stimula imaginaţia, în timp ce purtau dispozitivul de sunet, noaptea, pentru o perioadă de două săptămâni. Ambele grupuri au observat o reducere a numărului de coşmaruri pe săptămână, dar al doilea grup care a primit terapia combinată a avut mai puţine coşmaruri nu numai imediat după experiment, ci şi după trei luni.

În studiile viitoare, autorii doresc să testeze această metodă pe un eşantion mai mare cu diverse tipuri de populaţie pentru a determina cât de eficientă este metoda pentru diferiţi oameni.

Citește și:

E mai bine sau nu să dormi cu șosete? Ce spun experții

Potrivit expertului în somn Mar De Carlo, există multe beneficii ale purtării șosetelor în pat. Studiile au arătat că șosetele pot ajuta oamenii să adoarmă mai repede și să rămână adormiți mai mult timp datorită unui proces numit vasodilatație distală, a explicat acesta pentru Huffington Post. ”Modificările temperaturii pielii pot afecta în mod cauzal capacitatea de a iniția și menține somnul”, a concluzionat un studiu din 2007.

S-a demonstrat că purtarea ciorapilor în pat crește circulația și fluxul sanguin la nivelul picioarelor. Acest lucru poate ajuta la scăderea temperaturii centrale a corpului, semnalând creierului că este timpul să se culce, a mai spus expertul, fondator al Institutului Internațional de Parenting și Sănătate de la Asociația Consultanților Profesioniști în Somn.

Un alt studiu, care a implicat un număr mic de subiecți, a constatat că tinerii care purtau șosete au adormit cu 7,5 minute mai repede, au dormit cu 32 de minute mai mult și s-au trezit de 7,5 ori mai rar decât cei care nu purtau șosete.

Cine nu doarme suficient riscă să aibă probleme cognitive la bătrânețe

Persoanele care suferă de insomnie la vârsta mijlocie prezintă un risc mai mare de a se alege cu probleme cognitive mai târziu în viață, arată un nou studiu care a implicat peste 3.500 de subiecți din Finlanda. Printre problemele cognitive identificate de oamenii de știință se află cele de memorie, concentrarea și capacitatea de învățare. Cu cât insomnia a fost de mai lungă durată, întinsă pe ani, cu atât au fost afectate mai rău aceste funcții ale creierului. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel