Data publicării:

Cum se numește și ce conține moțiunea anti-Ungureanu

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
motiune de cenzură deschidere
motiune de cenzură deschidere

USL va analiza în ședința de marți a liderilor Uniunii textul moțiunii de cenzură împotriva cabinetului Ungureanu. Documentul ar urma să fie depus la Parlament în cursul după-amiezii, urmând a fi citit în plen în următoarele trei zile, conform procedurii. Conducerea USL trebuie să decidă dacă se va merge în continuare pe trei ”capete de acuzare” împotriva guvernului, deși privatizarea Cuprumin a eșuat. Potrivit surselor DeCe News, USL va menține, în textul moțiunii, capitolul referitor la afacerea Cuprumin.

Eșecul vânzării, susțin autorii moțiunii de cenzură, nu elimină răspunderea guvernului pentru erorile făcute în procesul de privatizare. Politica de înstrăinare a resurselor minerale este considerată drept iresponsabilă, iar procedura de vânzare defavorabilă intereselor românești. Pe lângă prețul infim la care fusese privatizat Cuprumin se mai reproșează guvernului lipsa de transparență, respectiv secretizarea întregului contract, nu doar a unor clauze.

De asemenea, se menționează că guvernul Ungureanu a ”uitat” să emită o ordonanță pregătită de guvernul Boc, prin care ar fi crescut nivelul redevențelor,de la 4 la 8 procente, în cazul metalelor nobile, de la 4 la 6 procente, în cazul cărbunilor și de la 10 la 15 la sută, în cazul transportului petrolier. Suma care trebuia încasată, la nivelul anului 2012, ar fi fost de 300 milioane de euro.

Menținere la putere cu prețul sacrificării României

Punctul forte al moțiunii îl reprezintă capitolul dedicat ”încălcării legii în cazul UMF Târgu Mureș”. Acest capitol evită abordarea etnică, punând în discuție atingerea adusă autonomiei universitare și Legii Educației. Parlamentarii PDL și UNPR din Ardeal vor fi obligați să aleagă între susținerea guvernului și păstrarea electoratului, modelul ”statului în bănci” putând fi echivalat trădării interesului național.

Ultimul capitol al moțiunii pornește de la politizarea alocărilor guvernamentale de fonduri, Opoziția acuzându-l pe Mihai Răzvan Ungureanu că a dirijat banii din Fondul de rezervă al premierului spre zonele controlate de PDL sau aliații săi.

Prima moțiune de cenzură cu care se confruntă guvernul Ungureanu s-ar putea numi ”Stop vânzărilor păguboase din avuția națională și menținerii la putere cu prețul sacrificării României”. Titlul moțiunii va fi stabilit în ședința de marți. Concluzia este că demisia lui Emil Boc nu a schimbat nimic în actul de guvernare, iar bilanțul primelor două luni ale cabinetului Ungureanu este lamentabil, impunându-se demiterea acestuia prin moțiune de cenzură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel