Data actualizării:
Data publicării:

Un grec și un român au inventat testul Babes-Papanicolau. Cum se făcea în 1930. Dr. Ciprian Cristescu, SANADOR: Eroarea umană nu cred că mai există

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat ce presupune testul Babes-Papanicolau.

"Prelevarea probei nu este dureroasă. Se prelevează foarte uşor. Se pune un specul în vagin, să se evidenţieze colul uterin, şi cu o periuţă se roteşte de 3-4 ori în ambele sensuri. Asta este tot. Este foarte simplu, te orientează.

Dacă e ceva deosebit, se avansează, se face colposcopie - este un aparat special cu ajutorul căruia se vizualizează la nivel mult mărit dacă există vreo leziune pe col. La această analiză, se folosesc două substanţe - una cu acid acetic care pune în valoare vascularizaţia la nivelul colului uterin, pentru că ştim cu toţii că o tumoră este mult mai vascularizată decât un ţesut normal, şi a doua substanţă este lugolul care confirmă nivelul leziunii. Asta durează, dacă totul este ok, în jur de 30-40 de secunde. La fel, este nedureros", a explicat medicul Ciprian Cristescu, la DCNews TV.

Sanador

Cum se făcea în 1930 și cum se face acum

"Testul Babes-Papanicolau a fost inventat în 1930 de către Papanicolau, care era un grec, şi Victor Babes, care era român. Ei făceau, pe vremea aia, numai pe lamă - se uitau la microscop pe lamă. Acum, s-a modificat, în sensul că se recoltează, se bagă într-un mediu lichid şi atunci rămân toate celulele. A doua la mână, ca peste tot, s-au inventat şi computere de citit Papanicolau şi există acest sistem în care eroarea umană nu cred că mai există. Problema este că este destul de scump. Pentru a amortiza cât de cât un astfel de aparat, trebuie să fie minim vreo 3.000 de teste Papanicolau pe lună", a mai spus medicul.

"La noi, în Sanador există doctori care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pe partea de ambulatoriu. Atunci, pacienta vine cu un bilet de trimitere de la medicul de familie şi nu o costă nimic. La fel este şi la stat, probabil, pentru că aceeaşi Casă de Asigurări decontează. La noi ştiţi cum e, până ajungi la medicul de familie... La Sanador, unde avem abonaţi, intră în abonament, chiar nu trebuie să plătească nimic", a explicat dr. Ciprian Cristescu.

Interviul integral, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel