Data publicării:

Cum se face numărătoarea paralelă. Gușă dezvăluie culisele celei mai importante zile: 6 decembrie

Autor: Andrada Oana | Categorie: Politica
WhatsApp
Cozmin Gușă
Cozmin Gușă

În pragul alegerilor parlamentare, Cozmin Gușă a explicat la DCNews TV cum se face numărătoarea paralelă. 

Analistul politic Bogdan Chirieac și Cozmin Gușă au revenit cu subiecte explozive la emisiunea marca DC News care, în ultima ediție, și-a luat denumirea de „Deferiți mass-mediei”.

În pragul alegerilor parlamentare, Cozmin Gușă a explicat cum se face numărătoarea paralelă.

„Fiecare secretar general al partidului identifică în fiecare județ câte un șef care este responsabil să adune, la finalul procesului de numărare a votului, practic în noaptea de după vot, procesele verbale din fiecare secție de votare, semnate de către toți reprezentanții partidelor și ștampilate conform regulilor”, a spus Cozmin Gușă la DC News TV.

Apoi, spune Cozmin Gușă, „câte o copie (n.red a proceselor verbale) se aduce și se transmite computerizat la sediul partidului. Dacă partidul este mai evoluat, se transmite la sediul central. Dacă partidul nu este atât de evoluat din punct de vedere tehnologic, se transmite telefonic la sediul județean, de unde se centralizează.”

Cozmin Gușă: O armată de furnici 

 

Vorbim de o armată de furnici care înseamnă minimum 3 - 5.000 de oameni, de membri de partid, reprezentanți în secțiile de votare. La modul real, există nuclee de 4-5, care sunt coordonate. Altfel, se face centralizarea foarte greu. 

Și pe cartiere, cum ar veni, este acel om din armata de 3 - 5.000 care garantează și îți spune exact scorul din cartierul respectiv, de la câte secții are”, a continuat Cozmin Gușă.

Astfel, în urma acestor centralizări, partidul respectiv are posibilitatea, în paralel cu Biroul Electoral Central, să aibă un anumit rezultat. 

Cozmin Gușă spune unde pot interveni probleme

Cozmin Gușă a precizat că pot interveni probleme „în județele unde respectivul partid este trădat de către ai săi, parțial sau total. Asta la partidele mari. La partidele mici sau medii, lipsește într-o proporție mare rețeaua acestor reprezentanți în secțiile de votare în mediul rural. Acolo, ei își acoperă posturile necesare cu oameni de la alte partide, în general de la cele mari, care își dublează rețeaua.”

„Partidele mici depind de bunăvoința celor mari. Dacă cei mari se înțeleg între ei, împart și voturile lor din mediul rural. Atunci, un partid mai mic riscă să nu intre în Parlament, dacă nu face 8-9% ca să fie greu să fie furate voturile”, a mai explicat Gușă la DC News TV.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel