Cum se face coliva. Rețetă pentru parastas
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Cum se face coliva. Rețetă pentru parastas. Se spune că este desertul românilor, deşi ne leagă un eveniment trist de acest preparat. Chiar şi aşa, nu trebuie să îţi lipsească această reţetă din carnețelul de bucate. Iată cum se pregăteşte coliva.

Cum se face coliva. Rețetă pentru parastas. Ingrediente

500 g grâu
1 vârf cuţit sare
1,5 l apă
250 g zahăr
300 g nucă
1 portocală (coajă rasă)
2 linguriţe scorţişoară
esenţă de rom
cca 200 g biscuiţi populari + 100 g nucă măcinată + zahăr pudră (pentru acoperit coliva)
miez de nucă (ornament)

Vezi și: Cum se face mămăliga, rețeta tradițională. Secretul gospodinelor

Cum se face coliva. Rețetă pentru parastas. Mod de preparare


Cum se face coliva. Rețetă pentru parastas. Curăţăm grâul şi îl spălăm în 9 ape călduţe, după care îl punem într-o oală încăpătoare şi îl acoperim cu 1,5 l apă rece. Punem oala pe foc mic şi îl fierbem până când apa este absorbită aproape în totalitate. În timpul fierberii, mişcăm oala din când în când, astfel încât boabele de grâu să nu se lipească, potrivit lauraadamache.ro

Cum se face coliva. Rețetă pentru parastas. După ce apa a scăzut aproape complet, adăugăm zahărul şi sărea, amestecăm bine şi mai fierbem coliva încă 10-15 minute sau până când apa a scăzut complet. Stingem focul şi acoperim oala. O lăsăm să se răcească până a doua zi. A doua zi, adăugăm miezul de nucă măcinat, coaja rasă de portocală, esenţa de rom şi scorţişoară şi frământam până când obţinem o consistenţă omogenă.

Vezi și: Tiramisu, rețeta originală. Cum se prepară, de fapt. Este delicios!

Cum se face coliva. Rețetă pentru parastas. Amestecăm biscuiţii măcinaţi cu miezul de nucă şi îmbrăcam coliva. O pudrăm cu zahăr pudră vanilat şi o ornăm cu miez de nucă sau bomboane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel