Cum se congelează corect peștele proaspăt. Dacă nu faci asta, riști să aduci bacterii pe masă
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Cum se congelează corect peștele proaspăt. Dacă nu faci asta, riști să aduci bacterii pe masă. Sursa - pixabay.com
Cum se congelează corect peștele proaspăt. Dacă nu faci asta, riști să aduci bacterii pe masă. Sursa - pixabay.com
Gospodinele au tendința de a îngheța orice aliment. Dar există alimente și care nu ar trebui niciodată congelate, cum ar fi cartofii, pepenele, ananasul și ouăle.

Unele alimente care trebuie să sufere diferite tratamente înainte de a fi congelate, pentru a evita dezvoltarea bacteriilor care pot provoca toxiinfecții alimentare. Printre acestea se numără și peștele proaspăt, motiv pentru care nu trebuie congelat imediat!

Este esențial să cunoașteți modul de congelare a peștelui pentru siguranța alimentară. Pentru a-l congela, peștele trebuie să fie foarte proaspăt, iar procedura trebuie să respecte reguli foarte stricte.

Ardei umpluți în stil lasagna: fără carne și fără orez. Nu i-ați preparat niciodată așa

Puteți congela în siguranță peștele atâta timp cât este  proaspăt. Temperatura ideală pentru depozitarea în congelator este de cel puțin  -18° C. Frigul ajută la păstrarea proprietăților acestui aliment.

Un alt aspect important când vine vorba despre modul de congelare a peștelui  se referă la  perioadele de depozitare.

Peștele slab poate fi congelat pentru o perioadă lungă de timp, până la 6 luni. Dacă, pe de altă parte, dacă ați achiziționat pește gras, cum ar fi somon sau ton, amintiți-vă că nu poate fi păstrat mai mult de 3 luni.

Caracatița, sepia și calmarul  au un termen de valabilitate de aproximativ 3-4 luni la congelator. Ca să vă amintiți când ați depozitat  peștele în congelator, puneți o etichetă pe  pungă cu data îngheţării.

Cum  se îngheață corect peștele?

Mai întâi, trebuie să curățați bine peștele înainte de a-l congela, eliminând toate măruntaiele și solzii. Apoi clătiți-l sub jet de apă, uscați-l și puneți-l în pungi potrivite pentru congelare. Aveți mare grijă să nu rămână aer în interiorul pungii: în acest fel peștele poate fi conservat mai bine și mai mult timp.

Un alt sfat util este să evitați să puneți cantități mari de pește într-o pungă. Astfel, puteți dezgheța doar cantitatea de care aveți nevoie. De asemenea, amintiți-vă că peștele nu poate fi decongelat și recongelat.

Mâncare rapidă din cartofi: avem nevoie de două ouă și puțin pesmet și cina este gata

Peștele trebuie congelat numai dacă este proaspăt. Acest aliment, de fapt, are un timp de deteriorare destul de rapid și este un tip de carne foarte delicat, care tinde să-și piardă rapid din aromă și proprietăți nutritive.

Prin urmare, peștele  nu trebuie recongelat,  deoarece  nu va mai avea aceleași caracteristici ca produsul original.

Acum că știți cum să înghețați peștele, este important să știți cum să-l decongelați și să-l păstrați corespunzător în frigider.

Rețineți că dacă doriți să consumați peștele în 24, maximum 48 de ore, îl puteți păstra în frigider. Păstrați-l într-un recipient închis sau acoperiți-l cu folie alimentară, pentru a preveni pierderea apei și ca celelalte alimente să nu absoarbă mirosul. Peștele poate fi dezghețat și în frigider: majoritatea peștilor se decongelează în 8 ore.

 

Vezi și:

 

Peștele nu se va lipi de tigaie în timpul prăjirii, dacă faci asta. Secretele bucătarilor au fost dezvăluite

Peștele prăjit este o opțiune grozavă pentru cină, fiind un preparat cu conținut scăzut de calorii. În același timp, este gustos și sănătos.

Peștele însă se poate lipi de  tigaie, ceea ce strică aspectul produsului. Există unele trucuri simple care te ajută să previi problema.

Primul truc este să eviți să pui peștele umed în tigaie. După ce l-ai curățat și spălat, trebuie să usuci suprafața lui cu prosoape de hârtie.

Al doilea truc este să folosești făină pentru pane. Rulează peștele în făină, apoi trimite-l în tigaie.

Iaurt grecesc, făcut în casă dintr-un borcan de iaurt simplu. Urmați acești pași și bucurați-vă de rezultat

Al treilea truc este să folosești tigaia „potrivită”. Dacă tigaia are un strat antiaderent, niciun produs nu se va lipi de suprafața fierbinte.

În al patrulea rând, nu economisi ulei vegetal pe care îl folosești în timpul prăjirii. Peștele ar trebui să pară înăbușit. Așa va fi suculent, gustos și nu va fi uscat.

Și temperatura corectă de prăjire este importantă. Trebuie să alegi un foc mediu. Pe un foc mare, peștele va arde, iar pe unul mic va fierbe, nu se va prăji și nu se va forma nici crusta aurie.

Budinca de ciocolată din doar 3 ingrediente, fără gelatină și zahăr

Și ultimul truc: nu acoperi tigaia cu un capac imediat după începerea prăjirii peștelui. Dacă îți este teamă că peștele va rămâne crud în interior, folosește capacul cu doar câteva minute înainte ca produsul să fie gata, adică când întorci peștele pe cealaltă parte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel