Cum scapi de insomnie. Alimentul care te ajută să dormi bine
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 01 oct 2022, 11:59
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Dacă ai probleme cu somnul, aceste informații te-ar putea ajuta. Iată cum poți scăpa de insomnie...

Deşi principala cauză a insomniei este legată de starea psihică, se presupune că o cauză poate fi şi lipsa unui anumit nutrient. Adesea, problemele legate de insomnii sunt rezultatul stilului de viaţă. Anumite alimente pot ajuta la un somn mai bun şi printre acestea se numără şi nucile braziliene, una dintre cele mai bune surse de seleniu, un oligoelement care este de obicei deficitar la persoanele cu probleme de somn, scrie Rador.

Nucile braziliene pot fi consumate doar de câteva ori pe săptămână pentru a evita intoxicaţia cu seleniu. Doza zilnică medie a acestui mineral pentru un adult este de aproximativ 55 de micrograme pe zi, în timp ce femeile însărcinate au nevoie de 60 până la 70 de micrograme de seleniu. Pe lângă îmbunătăţirea somnului, seleniul are şi alte beneficii pentru sănătate - poate promova sinteza ADN-ului, metabolismul hormonilor tiroidieni şi poate proteja organismul de infecţii.

Citește și:

Când trecem la ora de iarnă 2022: Cum se schimbă ora

În ciuda temperaturilor ridicate, vara a trecut și, odată ce intrăm în a doua lună a toamnei, ne apropiem tot mai mult de iarnă. 

De fapt, în a doua lună a toamnei trecem la ora de iarnă, dând ceasurile înapoi, ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult. Ora de vară se aplică pe scară largă în lume. În schimb, cea de iarnă devine, pe an ce trece, tot mai rară. În Uniunea Europeană a existat o dezbatere cu privire la schimbarea orei, dorindu-se, în mare parte, renunțarea la acest demers. România nu și-a exprimat poziția oficială atunci, arătau informațiile de la Bruxelles oferite DCNews. 

Revenirea la ora de iarnă se va face în 30 octombrie, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. În fiecare an, această modificare a orei se face în ultimul weekend din octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică. 

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Poate perturba ceasul biologic și, odată cu el, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. 

Unele studii arată că, timp de câteva săptămâni după trecerea la ora de iarnă, se înregistrează o creştere a numărului de accidente de circulaţie, care vizează în special pietonii şi bicicliştii. Fenomenul nu este cauzat de schimbarea orei în sine, ci faptului că se întunecă tot mai devreme pe zi ce trece, complicând vizibilitatea pe străzi şi şosele.

Schimbarea orei aduce și problemele de sănătate

”Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează modul cum se realizează această adaptare. De aceea, unii pacienţi pot prezenta o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru. 

Cei mai afectați de schimbarea orei sunt cei cu probleme de sănătate, care pot resimți efecte mai serioase, în principal cei care suferă de depresie sau probleme cardiace. Pentru ei, există chiar risc de sinucidere, atac de cord. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?