Data actualizării:
Data publicării:

Cum scapi de frica de singurătate și ce se ascunde în spatele ei. Radu Leca: Generează depresie/Ramona Dumitru: Unii nu sunt conștienți că au această frică

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
FOTO: Freepik @farknot
FOTO: Freepik @farknot
Ce se poate ascunde în spatele fricii de singurătate și de ce aceasta poate duce la depresie și anxietate. Radu Leca și Ramona Dumitru au vorbit despre acest lucru în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News.

Frica de singurătate duce la depresie, iar multe persoane cu anxietate nu realizează că suferă de această frică, iar în spatele ei poate să se ascundă o lipsă de responsabilitate față de propria persoană. 

”Când subiectul simte că nu poate să aibă cineva grijă de el apare o secțiune unică, ce poartă numele de tristețe.

Frica de singurătate generează depresie. Să spun cum o generează și din ce cauză se formează.

Logica este extrem de simplă. Cel însingurat, de frică, spune în felul următor: Ce mi-ar trebui mie ca să nu mai fiu singur? Și își face o listă, de la 1 la 10,de la 1 la 100, de la 1 la 1.000. 

Ulterior spune în felul următor: Nu vreau să le mai fac, nu mă mai interesează, nu vreau să mai aibă conexiune cu mine. De ce? Fiindcă m-aș face bine.

Și atunci apare tristețea. Dar dacă o voi pierde, frica de singurătate. Când eu mă gândesc că am să pierd frica de singurătate, în mod real mă gândesc la ce-i mai rău pe lumea asta, adică să îmi pierd cel mai bun prieten al meu, singurătatea”, a explicat psihologul Radu Leca în cadrul emisunii Ultrapsihologie de la DC News.

La rândul său, psihoterapeutul Ramona Dumitru a afirmat că prin pierderea singurătății, ”devii responsabil, responsabilul vieții tale, să devii sumat  că trebuie să iei viața în piept și atunci, parcă e mai bine cu frica de singurătate decât fără ea. Că pot și eu să dau vina pe alții, să fiu îngrijit, să găsesc o persoană căreia să îi pese, că am și eu cui să mă plâng”, a spus psihoterapeutul.

Anxietatea, asociată cu frica de singurătate

Potrivit lui Radu Leca, în cazul în care o persoană anxioasă se confruntă cu frica de singurătate, ”noțiunea de confort este dată și de importanța pe care aceasta și-o dă din punctul de vedere al interpretării realității.

Cine sunt în realitatea aceasta? Cel de care am nevoie. Cum sunt în realitatea asta?

Cel care promite noțiunea de nevoie, pe care să o și înțeleagă, să o și accepte, să o și afirme, să devină și concludentă”, mai spune Radu Leca, întrebând ce se va întâmplă cu anxietatea, în această situație.

”Chiar dacă va crește anxietatea, el nu se va simți ok. Până nu se lucrează individul, el pe el, să se autocunoască și să vadă dacă într-adevăr îi este favorabilă această frică de singurătate.

Sunt unii oameni care nu sunt conștienți că au această frică de singurătate și merg pe un tipar toată viața”, a mai spus Ramona Dumitru.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel