Data actualizării:
Data publicării:

Cum să stopezi comportamentul agresiv al câinelui

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret
Există multe motive pentru care câinele ar putea fi agresiv, iar unele dintre acestea ar putea necesita ajutor profesionist.

Fiecare câine are o personalitate complet unică și diferite stări de spirit care variază de la bucurie la teamă. Cu toate acestea, dacă patrupedul se comportă agresiv - fie că este vorba despre oameni sau alți câini - ar trebui să abordezi problema cât mai curând posibil.

Comportamentul agresiv al câinelui poate include:

  • Agresiune îndreptată împotriva străinilor
  • Agresiune îndreptată împotriva membrilor familiei
  • Păzirea resurselor (cum ar fi mâncarea, gustările sau jucăriile)
  • Agresiunea îndreptată împotriva altor câini din gospodărie
  • Agresiunea îndreptată împotriva câinilor necunoscuți

Dacă patrupedul prezintă semne de agresiune - în special dacă este vorba despre un comportament nou, în primul rând, consultă medicul veterinar. Veterinarul va efectua o examinare completă pentru a vedea dacă există vreo explicație clinică pentru agresivitatea câinelui tău, cum ar fi durerea, disconfortul sau orice altă cauză fizică.

Deși poate părea îngrijorător să-ți duci câinele la veterinar, nu ar trebui niciodată să încerci să tratezi singur agresiunea câinelui tău sau să o ignori și să speri că va dispărea. Dacă agresiunea câinelui tău nu este abordată rapid și adecvat, problema poate escalada și poate duce la leziuni grave pentru tine și familia ta, alte persoane sau alte animale și chiar la probleme legale.

2. Sursa foto... (caine-husky-dog-portrait_38573100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Racool_studio

Ce ar trebui să faci dacă patrupedul este agresiv

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să înveți să recunoști stările emoționale ale câinelui tău. Fiecare câine dă semnale de avertisment înainte de a mușca sau ataca - mai ales prima dată - dar stăpânii nu sunt întotdeauna foarte buni la citirea acestora.

Pentru a ajuta un câine agresiv:

  • Îndepărtează sursa stresului, a fricii, câinelui sau du-l departe de situație.
  • Acționează pentru a preveni ca situația să se repete. De exemplu, dacă mormăie pentru că nu îi place când cineva se apropie de el când mănâncă, asigură-te că este hrănit într-o cameră separată până când poți cere sfatul unui profesionist.
  • Toți câinii sunt diferiți și sunt îngrijorați de lucruri diferite, deci învață să observi câinele pentru a putea înțelege cum se simte - și, astfel, cum se comportă. Cele mai multe comportamente agresive apar doar pentru că stăpânii își expun câinii la situații cu care aceștia nu se pot descurca și astfel simt că trebuie să facă față singuri.
  • Dacă agresiunea devine un comportament regulat, dacă te îngrijorează că s-ar putea întâmpla sau dacă te simți amenințat de câinele tău în vreun fel, caută imediat ajutor profesionist.
  • Dacă patrupedul manifestă oricare dintre comportamentele detaliate mai sus atunci când este apropiat de un copil, îndepărtează imediat copilul și evită toate întâlnirile cu copiii. La fel se întâmplă și cu alte persoane din familie sau pe care le întâlnești.
  • Caută sfaturi profesioniste mai devreme decât mai târziu pentru toate cazurile de agresiune. Agresiunea nu va dispărea de la sine - și adesea, cu un bun sprijin profesionist, poate fi rezolvată.

Cum poți gestiona un câine agresiv

Nu încerca să tratezi agresiunea canină singur. Găsește un comportamentist experimentat și acreditat pentru a te ajuta. El va putea să îți ofere sfaturi privind un program de modificare a comportamentului și să te învețe cum să păstrezi pe toată lumea în siguranță în prezența câinelui tău, potrivit Purina.co.uk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel