Data actualizării:
Data publicării:

Cum să reduci o rată lunară la bancă de 1850 de lei la doar 150 de lei/lună. Adrian Asoltanie, explicații chiar din scadențar pentru toți românii cu credite

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
foto freepik.com
foto freepik.com

Da, poți scăpa de o rată la bancă lunară achitând în avans o sumă mult mai mică. 

Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, a explicat în emisiunea ”D`Economic News”, realizată de Alex Vlădescu la DCNewsTV, că, atunci când facem un credit, primim un scadențar pe care, din păcate, nu prea îl citim. El a dat exemplul unui credit de 250.000 de lei, pe 30 de ani: ”La 8%, rata lunară este 1850 de lei, din care, atenție, 1700 de lei este dobânda, 150 de lei este principalul”. 

În primii ani de credit, achitați, de fapt, dobânda. ”Este primul pas pe care trebuie să-l observi, cât din rata mea lunară este principal și cât este dobândă” a mai spus analistul financiar, toate aceste informații fiind chiar pe scadențar. ”Când am înțeles cât este principalul și cât este dobânda, ce am de făcut: plătesc rata lunară, care este obligatorie și caut să mai plătesc încă o mică sumă de bani, poate cât este principalul următoarei rate sau două principaluri sau trei, dacă-mi permit. De ce? Dacă eu mai plătesc, în afară de cei 1850, încă 150-160-170 de lei, cu reducerea perioadei, în momentul ăla, eu mai achit încă o lună de credit, care m-ar fi costat, în mod normal, 1850 de lei, acum pot să o achit cu 150 de lei” a explicat analistul economic. 

De ce trebuie făcută plata anticipată a doua zi după scadență

În același timp, Adrian Asoltanie a mai precizat că sunt câteva reguli cu privire la reducerea creditului: ”Întotdeauna, alegeți reducerea perioadei. Banii în plus pe care-i dați trebuie să meargă către perioadă. Al doilea aspect este ca plata suplimentară să o faci a doua zi după scadență, nu în ziua scadenței, nu la 10 zile. Plata anticipată trebuie achitată în prima zi după scadență, dintr-un motiv foarte simplu: să presupunem că ai scadența pe 1, dar te duci cu 500 de lei în ziua de 10 a lunii la bancă. Ce se va întâmpla este că banca din cei 500 de lei, întâi își va trage dobânda și, dacă mai rămâne ceva, doar bucata aia merge către acest principal. Data o găsiți pe scadențar”. 

Trainerul de educație financiară a mai explicat că nu există nicio limită, puteți plăti și 50 de lei: ”Puteți merge să achitați orice sumă”. Un alt lucru foarte important este că nu există niciun comision de rambursare anticipată. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel