Cum să recunoști și să gestionezi un atac de panică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la SHVETS production:PEXELS
Fotografie de la SHVETS production:PEXELS
Atacurile de panică reprezintă sentimentul brusc de frică intensă sau disconfort intens, în absența pericolului, care atinge un punct culminant în decurs de câteva minute și care este însoțit de o multitudine de simptome fizice.

Ce este panica? Termenul derivă de la zeul Pan, o divinitate a mitologiei grecești cu aspect de satir. Se spune că Pan a speriat pe oricine l-a deranjat în timpul somnului, scoțând țipete terifiante. 

Dar ce este un atac de panică? 

Pentru a înțelege ce sunt atacurile de panică și cum apar, să ne gândim la amețelile pe care le simțim la carnaval sau la senzația de amețeală pe care o trăiesc copiii în timp ce fac un cerc. Aceleași senzații sunt resimțite înaintea unui atac de panică și, părând în afara contextului, sunt interpretate ca un semn de pericol iminent pentru viața cuiva.

De regulă, atacurile de panică sunt copleșitoare pentru persoana afectată. În timp ce senzațiile de panică pot fi răspunsuri naturale în fața unei amenințări reale asupra integrității vieții, un atac de panică este un răspuns de frică intensă, disproporționat față de o situație anume.  

Simptomele atacului de panică

Simptome fizice:

bătăi accelerate ale inimii; 

respirație accelerată sau dificultăți în respirație;

senzație de sufocare;

dureri în piept; 

transpirație abundentă;

 tremurături;

greață;

amețeală;

 dureri de stomac;

senzația de amorțeală sau furnicături;

frisoane sau senzația de căldură accentuată.

Simptome emoționale:

stări de frică intensă;

senzația de deconectare față de propria persoană;

senzația de detașare față de lumea din jur;

lipsa controlului;

senzația de pericol ce nu poate fi evitat;

dorința puternică de fugă sau evitare.

Manifestările atacului de panică

La nivel biologic oamenii sunt înzestrați cu o capacitate de a răspunde la stres și la evenimente care pun viața în pericol (răspunsul natural de tipul “luptă sau fugi”).

De asemenea, sunt înzestrați în mod natural cu abilitatea de a se detensiona treptat, odată ce pericolul a trecut. Atunci când sistemul nervos parasimpatic, responsabil de recuperare și odihnă, nu reintră în funcțiune după mobilizarea la acțiune, o persoană va continua să experimenteze senzații fizice accentuate caracteristice atacurilor de panică sau anxietății, potrivit Bellanima.

Nu de puține ori, senzațiile corporale cauzate de un atac de panică pot fi atât de puternice, încât persoana în cauză este convinsă că are o boală grea, că este în pericol de a suferi un infarct sau este chiar în pericol de moarte. 

Cum să faci față unui atac de panică

Prima strategie este respirația.

De exemplu, dacă ai un atac de panică în mall, primul lucru pe care îl poți face este să găsești un loc (de preferință în aer liber) pentru a respira.

În special, folosește respirația diafragmatică și folosește tehnica dezumflării plămânilor suflând ca și cum ai sufla pe lumânările unui tort: ​​scăpând de excesul de aer te poți relaxa și după câteva minute te vei simți mult mai bine. Deci, lăsați aerul să iasă, expirați adânc și lăsați aerul să intre singur în plămâni.

Al doilea truc este să bei puțină apă.

O înghițitură de apă te ajută să te concentrezi și să te rehidratezi, astfel încât să poți ușura tranziția de la atacul de panică la calm.

Al treilea truc este începi să percepi propriul corp

În special, să simți din nou picioarele și mâinile: simțirea membrelor și concentrarea asupra senzațiilor fizice ale corpului în general, vă oferă posibilitatea de evita să te lași dus de minte și să te întorci la ”aici și acum”.

 

Cât durează un atac de panică?

Cât poate dura un atac de panică? Durata unui atac de panică de obicei nu depășește 20-30 de minute. Acest timp poate părea mult mai lung celor care experimentează direct atacul de panică decât celor din jurul lor. 

 

Poți avea un atac de panică în somn?

Unii oameni se pot trezi brusc din somn cu simptome de atac de panică (frecvent simptome respiratorii, cum ar fi respirația șuierătoare). Se estimează că între 15-45% dintre pacienți au atacuri de panică nocturne, care apar predominant în timpul somnului non-REM și aproape de trezire, potrivit Unobravo.

Ce se întâmplă după un atac de panică? 

Cum te simți după un atac de panică? Deseori te simți somnoros, te simți deranjat și lipsit de energie. 

După un atac de panică, este posibil să experimentați tensiune constantă, legată de preocuparea puternică că panica va reapare. Prin procesul de conștientizare se poate întâmpla ca după primele atacuri de panică persoana să generalizeze experiența și să evite situații similare sau potențial anxioase, percepute ca declanșatori ai atacului de panică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel