Cum să ramâi însărcinată la +40 de ani: sfaturi și riscuri
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 05 apr 2022, 20:12
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Yan Krukov
Foto Ilustrativ/Pexels Yan Krukov
Revistele ne vorbesc din ce în ce mai des despre femeile din show business care au rămas însărcinate la 40 de ani și mai mult.

Noi înșine, în pragul fatidicului 40, ne simțim și ne vedem în mare formă și nu ne imaginăm că s-ar putea să avem dificultăți în a concepe un copil. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că șansele de succes scad treptat deja de la vârsta de 30 de ani. Așadar, iată câteva sfaturi despre cum să rămâi însărcinată la 40 de ani.

Fertilitatea feminină

Fertilitatea femeilor este cea mai mare între 20 și 30 de ani, apoi suferă o primă scădere treptată în jurul vârstei de 32 de ani și o a doua scădere, mai rapidă, după vârsta de 37 de ani. În anii care au precedat menopauză, în jurul vârstei de 50 de ani, șansele de a rămâne însărcinată sunt aproape zero. Asta pentru că femeia se naște cu un număr predefinit de foliculi și de aceea, de-a lungul anilor, rezerva ovariana scade din ce în ce mai mult.

Cu toate acestea, nu este imposibil să rămâneți însărcinată la 40 de ani, chiar și ținând cont de faptul că la această vârstă va fi necesar să faceți față nu numai cu o probabilitate redusă de concepție, ci și cu diferite probleme, cum ar fi: ciclu neregulat, fibrom uterin, incidență crescută a endometriozei, tulburări hormonale, chisturi ovariene.

Medicii ginecologi sfătuiesc însă să nu așteptați să mergeți la specialist: dacă aveți 40 de ani și nu puteți rămâne însărcinată, este bine să faceți un control după câteva luni de încercări nereușite.

Care sunt șansele de a rămâne însărcinată la 40 de ani? 

Potrivit experților de la British Fertility Society, aproximativ 50% dintre femeile care încearcă să conceapă natural înainte de 45 de ani vor reuși. Dar, în lumina datelor, 95% dintre femeile sub 38 de ani cu ovulație regulată și un partener fără probleme de fertilitate vor putea rămâne însărcinate în decurs de doi ani.

Perimenopauza

Vârsta medie a menopauzei este de aproximativ 51 de ani, dar există o fază care durează chiar ani, care începe imediat după vârsta de 40 de ani, numită perimenopauză sau fertipauză, caracterizată prin anomalii și nereguli ale ovulației. În această fază, femeile au tendința de a ovula mai rar, iar menstruația este mai îndepărtată: acest lucru reduce șansele de concepție, dar poți rămâne însărcinată.

Cum să îmbunătățești ovulația după 40 de ani

Există câteva sfaturi și schimbări ale stilului de viață care pot crește în mod natural ovulația .

Iată 5 sfaturi pentru a-ți crește șansele de a rămâne însărcinată la 40 de ani:

  • păstrați-vă în formă fizică
  • luați acid folic și vitamina D
  • monitorizează ciclul menstrual
  • raporturi sexuale la fiecare două zile

Sursa articol: Nostrofiglio

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?