Cum să oprești procesul de îmbătrânire al creierului. Sfaturi simple de urmat de la specialiști
Pe măsură ce îmbătrânim, creierul începe să se schimbe. Până la vârsta de 60 de ani, lobul frontal și hipocampul, zone implicate în funcția cognitivă și care codifică noi amintiri, încep să se micșoreze, la fel ca și substanța albă, fasciculele de nervi care transportă semnale între celulele creierului.
O dată cu trecerea anilor, creierul produce mai puțini mesageri chimici, inclusiv dopamină și serotonină, care pot grăbi depresia și declinul cognitiv. De asemenea, avem un risc tot mai mare de boli ale creierului, cum ar fi Alzheimer, informează dailymail.
Exercițiile fizice regulate fac minuni pentru creierul nostru
Exercițiile fizice regulate sunt benefice deoarece pare să funcționeze la nivel celular pentru a crește numărul de mitocondrii din celulele creierului.
„Dar feriți-vă de zonele cu poluare ridicată dacă doriți să obțineți beneficii pentru sănătate”, spune Ian Mudway, lector superior la Școala de Sănătate Publică de la Imperial College London.
El subliniază un studiu recent din revista Neurology, care a descoperit că a merge la jogging este bun pentru creier, dar nu și dacă o faci într-o zonă poluată.
Pastilele pentru tensiunea arterială - benefice pentru încetinirea demenței
„Există un medicament care poate ajuta la încetinirea demenței, mă refer la cel pentru hipertensiune arterială, deoarece acestea vă vor reduce foarte mult șansele de declin cognitiv”, spune Gill Livingston, profesor de psihiatrie a persoanelor în vârstă la University College London.
„Persoanele cu hipertensiune arterială netratată sunt mult mai susceptibile de a avea un accident vascular cerebral și sunt mai expuse riscului de declin cognitiv.
„De asemenea, arată o subțiere mai mare a țesutului cerebral în sine, ceea ce reduce rezerva cognitivă - aceasta este capacitatea creierului de a funcționa bine, în ciuda faptului că este deteriorat. De aceea, unii oameni pot avea multe daune și încă funcționează bine, în timp ce alții cu daune relativ mici au demență severă.
Cum ne ajută ardii roșii și cei galbeni?
Este posibil să nu fi auzit niciodată de ele, dar menținerea celulelor gliale sănătoase este importantă pentru o serie de funcții ale creierului, spune Tony Dickenson, profesor de neuroștiință, fiziologie și farmacologie la University College London.
Celulele gliale se găsesc în întregul sistem nervos și susțin neuronii.
„Dacă celulele gliale devin inflamate, ele pot elibera substanțe chimice toxice care perturbă funcționarea normală a neuronilor”, spune profesorul Dickenson.
„Flavonoidele din plante – compușii care produc pigmenții colorați găsiți în ardeii roșii și galbeni, vinetele și legumele cu frunze verzi – au demonstrat în studii că au efecte antiinflamatorii asupra celulelor, precum și acțiuni antivirale și antitumorale. '
Legătura dintre tiroidă și creier
Mulți oameni au o tiroidă subactivă, atunci când glanda nu produce suficient hormon tiroxină, ceea ce duce la simptome care sunt supărătoare, dar nespecifice - dar care pot duce la declin cognitiv.
Se estimează că unul din 20 de persoane din Marea Britanie are o problemă cu tiroida, dar acest număr ar putea fi mai mare, mulți oameni neștiind că au o problemă.
O tiroida subactiva poate duce la o memorie slaba si la declin cognitiv, deoarece hormonii tiroidieni sunt esentiali pentru functionarea creierului, spune Stephen Shalet, profesor emerit de endocrinologie la Spitalul Christie din Manchester.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News