Data publicării:
Cum să nu suprasoliciți copilul cu activități care nu-i plac. "Te gândești de ce mănâncă mult și haotic?"
Emisiunea Ultrapsihologie de la DC News TV a abordat în această săptămână subiectul supra-solicitării copiilor.
„Presiunea excesivă, respectiv pasiunea pe care părintele le așterne în relația cu minorul vor duce la o suprasolicitare a copilului. Atunci avem o relație proastă. Pe ce se bazează suprasolicitarea copilului în raport cu educația pe care părintele încearcă să o implementeze?”, a spus Radu Leca în timpul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News TV.
Trebuie să-ți iei un moment și să te gândești
„Ca mamă, nu mi se pare corect față de copil să pun presiune pe el, mai ales când vezi că ceva nu-i place sau nu are înclinație către un sport de exemplu. Atunci, ca părinte, trebuie să-ți iei un moment și să te gândești dacă copilului chiar îi place sau nu ceea ce face. Dacă tragi de el să meargă la antrenamente, dacă se îmbolnăvește des... este și asta o reacție a corpului și a sufletului, practic refuză să facă un lucru la care este obligat. Trebuie să-ți iei cu tine un moment și să analizezi dacă faci bine sau nu ceea ce faci.
Supra-solicitarea îl va face să se retragă din tot
Copilul suprasolicitat se va retrage din orice fel de activitate și din viața socială, va avea rezultate proaste la școală pentru că este mereu gândul că va dezamăgi. Va încerca și la școală să aibă rezultate bune, dar el este la fel de împins de la spate și la școală ca peste tot. Cumva, psihologic se va izola de tot ce înseamnă activități: viață școlară, ieșit cu prietenii, interacțiune cu prietenii. Se va izola într-un calculator, într-un joc online”, a răspuns realizatoarea emisiunii, Ramona Dumitru.
Primul semn al supra-solicitării este mâncatul excesiv
„Suprasolicitarea minorului ce este dorit a fi un campion va genera la nivel de concept personal următoarele forme de rezultat al supra-solicitării. În primul rând, va mânca mult și haotic. Când îl vezi pe copil pe jumătate în frigider, de cinci ori pe zi, trebuie să te gândești de ce este trist sau nervos. Frigiderul reprezintă cel mai important semn de alarmă și răspuns la o majoritate covârșitoare a problemelor pe care tu le generezi, ca părinte, la copil. De foame? Nu, caută dopamină”, a mai spus Leca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News