Data publicării:

Cum să le lași de fumat, în 13 pași

Autor: Dana Lascu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Fumatul este factor de risc pentru toate formele de cancer și o listă foarte lungă de alte boli. Afectează întreg organismul, nu doar plămânii așa cum greșit s-ar putea crede. Organizația Mondială a Sănătății spune că fumatul ucide mai mulţi oameni decât oricare alt drog sau chiar decât accidentele de ori fel adunate la un loc.

În frunte cu Organizația Mondială a Sănătății, toate instituțiile specializate de sănătate ar putea să adauge ceva la lunga listă a efectelor nocive ale fumatului.

Fumatul figurează, practic, în topul factorilor de risc pentru canceșr, boli cardiovasculare, pulmonare, diabet, toate boli grave și, de foarte multe ori, mortale, dar este „faimos" și pentru că poate duce la incapacitate de muncă.

Spre deosebire de alți factori de risc, fumatul poate fi înlăturat. Iată cum te lași de cel mai periculos viciu:

1: Să știi de ce vrei să renunți

Renunțarea la fumat este o idee perfectă! Găsiți un motiv puternic, care să vă ambiționeze și fă-o acum! Fă-o pentru tine: să te simți mai bine, să arăți mai tânăr/tânără și să îți reduci șansele de a avea cancer pulmonar și multe alte boli. Fă-o pentru familia ta: protejează-i pe cei dragi de fumul pasiv care este și el extrem de periculos.

2. Nu abandona și nu ezita

Nu este ușor să te lași de fumat oprindu-te imediat. Majoritatea oamenilor care renunță brusc la acest viciu sfârșesc prin a se apuca din nou. Dependența de nicotină poate necesita o reducere graduală pentru a evita simptomele de sevraj.

3. Încearcă terapiile care înlocuiesc nicotina

Reducerea cantității de nicotină poate provoca neliniște, depresie și poate duce la frustrare. Poftele pot fi copleșitoare. Tratamentele de substituție cu nicotină, inclusiv guma de nicotină, plasturi și pastile, te pot ajuta. Nu fuma în timp ce utilizezi înlocuitori de nicotină.

4. Întreabă-ți medicul despre tratamentul medicamentos

Discută despre înlocuirea nicotinei cu medicul tău. Există medicamente, care se dau pe bază de rețetă, care pot reduce pofta de țigări și simptomele de sevraj.

5. Găsește suport moral 

Prietenii și familia te pot încuraja și te pot susține în timp ce tu încerci să te lași de fumat. Unii găsesc ajutorul de care au nevoie în grupurile de suport sau la psihologi. Terapia comportamentală este adesea folosită cu succes. Când aceste metode sunt combinate cu terapia de substituție cu nicotină, șansele tale de succes pot crește.

6. Elimină stresul din viața ta

Tehnicile de reducere a stresului te pot ajuta să te lași de fumat. Metode bune pot fi yoga, tai chi, muzica, masajul și exercițiile fizice.

7. Evită alcoolul și alți potențiali declanșatori

Alcoolul poate fi un declanșator care determină ca oamenii să se întoarcă la fumat. În mod similar, cafeaua și mesele pot provoca recidive. Găsește declanșatoarele tale și înlocuiește-le cu alte activități. Pentru unii este util să se spele des pe dinți și să meste gumă după masă.

8. Fă curățenie în casă

Aruncă din casă și de la muncă orice lucru îți amintește de fumat. Scrumierele și brichetele n-au ce căuta în jurul tău, spală-ți hainele, tapițeria, draperiile și covoarele. Odorizantele vor ajuta de asemenea la eliminarea mirosului familiar.

9. Încearcă și încearcă din nou

Recidiva e comună. Dacă te reapuci de fumat, analizează situația, vezi ce te-a determinat s-o faci, și elimină factorii respectivi din viața ta. Mai încearcă o dată, și încăo dată, și încă o dată... până când reușești!

10. Fă mișcare!

Activitatea sportivă reduce nevoia de nicotină și simptomele de sevraj. Când ți se face poftă de o țigară, ridicăte și fă mișcare! Asta te poate ajuta să și slăbești.

11. Mănâncă fructe și legume

Nu-ți face griji cu privire la dietă în primele etape ale renunțării la fumat. Concentrează-te pe mâncare sănătoasă. De notat că legumele, fructele și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi și au tendința de a face neplăcut gustul țigărilor, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Duke, citați de onhealth.com.

12. Alege-ți premiul

Un alt beneficiu al renunțării la fumat este financiar. Răsplătește-te prin cheltuirea banilor câștigați astfel pe ceva ce îți place sau păstrează-i pentru o vacanță exotică!

13. Nu în ultimul rând, fă-o pentru sănătatea ta!

Adevărata recompensă atunci când renunți la fumat este îmbunătățirea sănătății. Renunțarea la acest viciu scade tensiunea arterială, scade riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral, precum și cel de apariția cancerului pulmonar și al altor forme de cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel