Cum să îți pregătești sufletul pentru Crăciun. Părintele paroh Florin Ioniță: O sărbătoare a bucuriei universale
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cum să îți pregătești sufletul pentru Crăciun. Părintele paroh Florin Ioniță: O sărbătoare a bucuriei universale / Foto: Pixabay
Cum să îți pregătești sufletul pentru Crăciun. Părintele paroh Florin Ioniță: O sărbătoare a bucuriei universale / Foto: Pixabay
Află în articol cum îți poți pregăti sufletul pentru Crăciun.

Crăciunul ne aduce de fiecare dată multe bucurii, multă pace, iubire şi atenție din partea celor din jur. Părintele Florin Ioniță, preot paroh al Parohiei Brătila de Jos, a dezvăluit ce înseamnă cu adevărat Crăciunul, dar și cum trebuie să ne pregătim pentru această mare sărbătoare. 

"Este adevărat că pregătirea pentru Nașterea Mântuitorului nostru Isus Hristos are două direcții: pregătirea spirituală și pregătirea materială, care stă mai mult în sarcina gospodinelor și a gospodarilor. Înainte de Nașterea Mântuitorului Isus Hristos, pentru că nașterea înseamnă venirea Lui pe pământ, trebuie să te pregătești. Cine nu se pregătește, înseamnă că nu prețuiește. Cânt te întâlnești cu cineva te pregătești, ai o ținută adecvată, prezentabilă, deosebită, dar când vine Împăratul Împăraților și Domnul Domnilor, atunci, conform rânduielii Bisericești, noi trebuie să ne pregătim cu un post. Și de aceea s-a rânduit postul de 40 de zile, iar în această perioadă, omul se curăță de patimi, încearcă să devină mai bun, mai aproape de Dumnezeu și, mai presus de toate, omul trebuie să simtă schimbarea lui. Nu va fi o schimbare totală. Dacă un an de zile nu ai fost bun, atunci nu ai cum să te schimbi deodată. Dar, începutul schimbării, pocăința ta, împreuna ta lucrare cu harul lui Dumnezeu, te face un fiu răscumpărat al Părintelui Ceresc. 

Ce reprezintă postul

Postul reprezintă momentul prielnic prin care să ieși din ființa ta și să lași loc în inima ta să vină Isus Hristos și să ostenești prin împlinirea faptelor bune și prin acea înfrânare, încât la Nașterea Domnului, când te întâlnești cu pruncul Isus să fii demn, măcar de numele creștin și de bucuria venirii lui în viața ta și a casei tale, a familiei tale. Și atunci când se apropie Crăciunul, oamenii, copiii vin la mărturisit, la împărtășit, lasă grijile lumești, fiecare dorește să se mărturisească, dorește să i se ierte păcatele, fiecare dorește să se împărtășească. Atunci când Domnul vine, el să fie cât de cât vrednic.

Ba mai mult, înainte de Nașterea Domnului, cu câteva zile, preotul satului, care este o entitate spirituală și este cel care veghează la mântuirea tuturor merge din casă în casă și vestește cu teologul satului sau cu un dascăl Nașterea Domnului cântând: "Nașterea ta Hristoase, Dumnezeul nostru", iar oamenii îl așteaptă cu lumânarea aprinsă, pe masă sunt nenumărate bunătăți, mere, pere, nuci, prăjituri, dar în special turtele pe plită, care simbolizează scutecele Mântuitorului nostru, Isus Hristos.

Pentru faptul că preotul l-a colindat pe om și că a vestit Nașterea Domnului, plin de bucurie, împarte celelalte bucate la creștini, arătând într-adevăr că Mântuitorul va veni. Casa trebuie să fie una curată, aranjată, o casă care să-l primească pe Hristos, apoi oaspeții și, în special colindătorii, copiii, care vin cu atâta drag și atâta sfială, bucurându-se că pot colinda, că pot primi. Cea mai mare bucurie pentru ei e când sunt primiși, iar dacă tu îi primești, înseamnă că, prin colindători, l-ai primit pe Hristos și este cea mai mare bucurie", a spus preotul paroh, Florin Ioniță. 

Citește continuarea pe Spectacola.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel