Cum să îți calculezi factura la energie electrică. Ioana Krekan (Enel): Avem următoarele prevederi / video
Ioana Krekan, Manager Activare și Facturare ENEL, a prezentat care sunt criteriile de calcul în cazul facturilor la energie electrică
„În acest moment, facturarea consumului se face în baza Ordonanței 119, cea care se aplică începând cu 1 septembrie și până la 31 august 2023, în cazul în care nu vor mai exista și alte modificări de legislație din partea Guvernului”, a spus Ioana Krekan, Manager Activare și Facturare ENEL.
În Ordonanță avem următoarele prevederi:
„Clienții care au avut un consum mediu lunar, în 2021, între 0 și 100 kW/h sunt facturați cu 0,68 lei per kW/h cu TVA inclus;
Clienții care în 2021 au avut un consum mediu lunar între 100 și 300 kW/h sunt facturați pentru primii 255 de kW cu 0,80 lei per kW/h, iar diferența, practic ce depășește 255 de kW/h, se facturează fie la prețul din contract, fie ca sumă dintre costul de furnizare, costul de achiziție și alte tarife reglementate - se aplică varianta care îl avantajează pe client cel mai mult;
Conform Ordonanței, mai avem o categorie - acei clienți care în anul 2021 au avut consum mediu lunar de peste 300 kW/h - iar pentru aceștia nu se aplică plafonare. Prețul pe care îl vor achita este fie cel din contract, fie suma pe care am menționat-o anterior, adică costul de furnizare, plus costul de achiziție și alte tarife reglementate”, a explicat Ioana Krekan, Manager Activare și Facturare ENEL, în cadrul unui interviu acordat DCNews.
Cum se calculează acum factura de energie electrică în funcție de consum
Citește și...
Aplicația MyEnel, utilă la primirea facturilor. Cum o utilizăm
Într-un alt interviu acordat DCNews, Ioana Krekan vorbise despre modalitățile pentru a primi facturile.
„Ca modalitate de transmitere a facturii către clienţii finali, avem două variante: fie electronic, fie prin poştă. Trăim în perioada digitalizării şi cu toții ne dorim să avem o factură în format electronic şi avem mai multe modalități prin care clientul poate opta. Cea mai simplă este aplicația My Enel. Avem acces la foarte multe informaţii, printre care şi factura. O vedem când se emite, o putem achita de acolo, sunt mult mai multe variante. Pe de altă parte, există şi un site dedicat - facturi.enel.ro - în care clientul poate introduce datele şi poate să obţină factura în format electronic.
Din punct de vedere al modalităţilor de plată, avem destul de multe canale puse la dispoziţia clientului. Cea mai rapidă şi preferată a clienţilor noștri este cea din contul My Enel, pentru că selectezi direct factura şi apoi introduci detaliile cardului şi se achită valoarea facturii respective. Mai sunt şi alte metode de plată: transfer bancar sau prin terminalele de plată din marile lanţuri de magazine.
O altă metodă de plată preferată de clienţii noştri este direct debit-ul. Practic, acea retragere de sumă automată pentru factura de energie electrică şi multe altele pe care clienţii le au la dispoziţie. Cele mai importante sunt şi cele preferate de clienţi. Fie plata direct din contul My Enel, fie prin direct debit", explicase Ioana Krekan, manager activare și facturare Enel, la DCNews TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News