Data publicării:

Cum să facem cele mai bune clătite. Mihaela Bilic: Tot secretul stă în aluat

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Mihaela Bilic a dezvăluit secretul celor mai bune, dacă nu chiar perfecte, clătite.

Nutriționistul Mihaela Bilic a dezvăluit secretul celor mai bune, dacă nu chiar perfecte, clătite, un desert iubit de foarte multă lume, despre care se spunea că este și cel mai rapid desert, dar se pare că altul este secretul.

”Clătita perfectă are nevoie de odihnă. Cine spune că nu-i plac clătitele, minte! Sau nu a mâncat clătite cu adevărat reușite. Și aici nu mă refer la clătitele de fițe flambate în coniac (Crepes suzette cum le spun francezii), ci la clătitele noastre tradiționale cu zahăr, gem sau dulceață.

Tot secretul unor clătite fine și gustoase stă în aluat. Altfel spus cât de mult a stat aluatul la odihnit face diferența! Nu este magie, ci chimie: amidonul și implicit glutenul din făină are nevoie de timp să se umfle și să absoarbă lichidul din lapte, ca să obținem o textură omogenă și cremoasă. Dacă avem puțintică răbdare/așteptare, o să obținem o clătită moale și fragedă, nu una elastică și cauciucată”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Cât timp lăsăm aluatul la odihnit

Potrivit Mihaelei Bilic, timpul de odihnă al aluatului depinde de ingredientele folosite pentru clătite.

Astfel, ”pentru făina albă de grâu timpul de așteptare este de 30 minute - o oră, pentru făina integrală odihnă 2 ore, pentru aluatul de clătite făcut cu bere, timp de repaus 3 ore. Important: aluatul se lasă la odihnit la temperatura camerei, nu la frigider!

Cum procedăm dacă nu avem răbdare și nici chef de așteptare? Faceți aluatul cu lapte călduț, căldura accelerează hidratarea amidonului iar timpul de așteptare se reduce la jumătate.

Ca să evitați riscul de cocoloașe folosiți mixerul, aluatul se omogenizează rapid și va fi mai fraged. Cat despre prăjit, țineți cont că tigaia trebuie să fie bine încinsă înainte de a pune ulei, în felul ăsta clătitele nu se lipesc! Acum, că știți cum să faceți clătitele perfecte, nu va rămâne decât să le umpleți cu ce vă place”, a mai scris Mihaela Bilic.

Citește și: Riscul din spatele dietei cu apă, promovată intens în mediul on-line. Dr. Anca Hâncu: Un kilogram pe zi este foarte mult. Apar tulburări de comportament alimentar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel