Data publicării:
Cum s-a transformat Putin în dușmanul Occidentului
În ce moment Vladimir Putin a devenit dușmanul Occidentului? Aplică Moscova o politică de expansiune care poate duce întreaga lume spre un nou Război Rece? Sau de vină este Occidentul care și-a depășit limitele, provocând o reacție importantă din partea Rusiei?
Criza din Ucraina și mai ales anexarea Crimeei de către Rusia au subliniat divergențele care există între Moscova, SUA și Uniunea Europeană. Relația dintre Putin și Occident a fost una oscilantă: ocazional tovarăși de călătorie, alteori inamici în forurile internaționale. După atentatele din 11 septembrie 2001, Rusia – care era angajată într-o campanie militară contra activiștilor ceceni – a fost văzută ca un aliat conjunctural în ceea ce s-a numit "război contra terorismului".
În ultimele săptămâni, această relație s-a erodat. Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a catalogat acțiunea Moscovei în Crimeea ca fiind de-a dreptul inacceptabilă. El a adăugat că relațiile cu această țară nu au cum să continue ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Unii vorbesc chiar de un nou Război Rece și de o nouă ordine mondială. Dar acest divorț geopolitic – evidențiat de Crimeea – are rădăcini mult mai profunde decât s-ar putea crede.
Într-un articol recent publicat în ziarul britanic The Guardian, Tariq Ali, editor al revistei Jurnalul Oficial, a analizat situația și și-a spus punctul de vedere referitor la momentul când "Vladimir Putin a devenit rău".
"Cred că problemele au început cu mai mult timp în urmă. Putin mereu s-a opus extinderii NATO. Elitele rusești au susținut că Elțin și Gorbaciov au dat prea multă importanță Occidentului. Din momentul în care a venit la putere, Putin a spus că nu va tolera o și mai mare extindere NATO. Când Statele Unite au început să insiste, s-a enervat și a început să deruleze o politică externă care a pus interesele Rusiei deasupra celor de la Washington. Din acest moment, Occidentul a început să-l vadă ca pe un om rău. Eu nu sunt un admirator înfocat al lui Putin. Încerc doar să semnalez care este percepția", a spus jurnalistul Tariq Ali pentru BBC Mundo.
Respingerea Moscovei de a avea o intervenție internațională în Siria și opoziția Rusiei în ceea ce privește sancțiunile față de Iran au condus la o cale de dezacord. Din această cauză, Ucraina a fost definitiv afectată de percepția pe care o are Vladimir Putin în Occident. Anexarea Crimeei de către Rusia a fost privită cu ochi răi de către Occident. Acest lucru a condus la deteriorarea relațiilor dintre SUA, UE și Rusia: Moscova a fost exlusă din forumul G8 și a primit sancțiuni economice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News