Cum recunoști când o persoană face, în fața ta, AVC, pentru a interveni rapid
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Tot mai mulți tineri fac AVC, iar AVC-ul se vede, din primele momente. 

Tânăra soție a sportivului Javier Humet se luptă pentru viață, în aceste momente, după ce a suferit un AVC. În ultima vreme, atacul vascular cerebral nu mai este apanajul vârstelor înaintate. Apare la vârste din ce în ce mai mici, după cum a atras atenția și medicul Tudor Ciuhodaru. AVC-ul este a doua cazură de mortalitate după bolile cardiovasculare, conform acestuia. 

Accidentul vascular cerebral apare atunci când o parte din creier își pierde brusc alimentarea cu sânge, iar acea parte din organism controlată de zona cerebrală afectată de AVC nu mai funcționează. Un AVC este o urgență medicală, deoarece poate duce la deces sau invaliditate permanentă.

FORMULA FAST poate salva viața celui care face AVC

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că AVC-ul poate fi văzut, pentru a interveni imediat. 

”Formula FAST poate salva viața celui de lângă tine.

1. F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.

2. A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan brațele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos. 

3. S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele).

4. T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.” spunea medicul Tudor Ciuhodaru. 

Semnele unui AVC

Semnele și simptomele unui AVC apar, în general, rapid. Pleacă de la senzație de slăbiciune, amorțeli sai furmicătri la nivelul feței sau membrelor, probleme de vorbire sau de înlegerea cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizie, tulburări de comportament și pot merge până la comă și stop cardiorespirator, conform medicului. 

70% din persoanele care au suferit un AVC nu au știut ce li s-a întâmplat

El precizează că ”Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie să facă în astfel de situaţii. 70% dintre pacienţi nu au ştiut ce li s-a întâmplat şi mai puţin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.”

De ce fac oamenii AVC. Factorii de risc

”Printre factorii de risc se numără suprasolicitare, stresul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul și fumatul” a spus medicul. 

Vezi și: Dinamo anunță momente dramatice pentru Javier Humet: Soția sportivului a făcut atac cerebral

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel