Data publicării:
Cum recunoști un vin bun. Indiciul este pe etichetă
Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor, a dezvăluit într-un interviu acordat DC News care este indiciul care arată calitatea superioară a unui vin.
Adrian Rădulescu a declarat că o sticlă de vin de calitate trebuie să aibă întotdeauna pe etichetă o hologramă și specificația D.O.C. Mai mult, a dezvăluit adevărul despre vinurile de masă care dau dureri de cap.
"Lucrurile sunt foarte clare la vinuri. Vinurile super controlate sunt vinurile D.O.C-uri, cu denumire de origine controlată, iar pe acestea scrie D.O.C și mai e o hologramă pe care sunt niște date de control. Fără acea hologramă, inspectorii dacă găsesc un vin D.O.C fără hologramă confiscă toată cantitatea. Când vorbim de acel produs ieftin la care ne repezim mulți, care este tot vin, dar are un control mai mic și se obține și din amestecuri de struguri de masă cu struguri de vin, din soiuri care nu dau cantități mari de vin, dar care nu se ridică la calitatea acelui vin de D.O.C. Pentru că una este să obții 20 de tone de vin cu anumite soiuri care nu sunt D.O.C-uri și alta este să faci cu D.O.C unde faci maxim opt-nouă tone de struguri care înseamnă cinci-șase tone de vin. Acelea sunt mai slabe din punct de vedere calitativ.
La vinuri există o singură problemă. Anumiți producători, pentru securitatea vinului respectiv, fac un tratament și el trebuie să aibă metabisulfit într-un anumit procent. Pe toate etichetele scrie că vinul conține sulfiți, dar pot fi în anumite cantități. Când vorbim de vinul DOC ți-l ia și îl controlează, iar dacă acesta conține mai mulți sulfiți decât scrie la legislație are o mare problemă. Cel cu mai mult betabisulfit se simte și la gust. În general, cel care procesează vinul spune 'mă, mai bine să îl doară capul pe el decât să mă doară capul pe mine'. Adică tu ai consumat și te doare capul, iar eu dacă nu îi pun metabisulfit atunci produsul respectiv se alterează și l-am pierdut" a declarat Rădulescu la DCNews.
"Peste o anumită producție îți declasează strugurii" a explicat Adrian Rădulescu.
"Peste o anumită producție îți declasează strugurii"
"La D.O.C ești obligat să ai o producție maximă, adică peste o anumită producție îți declasează strugurii și nu mai e D.O.C. Așa că el vine în vie și recoltează șapte-opt tone, îi alege pe cei mai frumoși, din care face vin D.O.C. De fapt pentru atât este autorizat, pentru că fiecare parcelă este autorizat la o anumită producție și la o anumită canititate. Inspectorul vine și face control cu ce ai tratat, îți face verificări în timpul anului să vadă dacă a fost buruienat sau nu, îți face evaluarea producției de două ori, inspectorii de la DSV trebuie să vină să ia probă și să vadă dacă există în strugure reziduri de pesticide. După ce faci toate aceste chestiuni îți spune că ai 10% mai mult sau mai puțin să te duci peste estimare, dar nu mai mult de atât. Cu ce rămâne îl faci vin de consum și atunci ei fac același lucru, vin de consum și îl trimit încoace. Ce ar trebui să facă, să îl arunce? Scot un preț mic pe el, dar măcar își scot cheltuielile pe produsul respectiv", a spus Adrian Rădulescu.
Vezi răspunsul AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News