Data publicării:
Studiu: Câinii recunosc CUVINTE și voci
Un studiu realizat de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a certificat faptul că şi câinele poate identifica o voce umană nouă sau un cuvânt nemaiauzit.
Unii proprietari de câini sunt convinşi că animalele lor de companie înţeleg ceea ce spun şi chiar susţin că pot conversa cu aceştia, ceea ce, conform unui studiu publicat recent, nu este departe de realitate, informează marţi Press Association, preluat de Agerpres.
Oamenii pot identifica persoana care vorbeşte doar după voce şi, de asemenea, pot recunoaşte acelaşi cuvânt rostit de oameni diferiţi. Un studiu realizat de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a concluzionat că şi câinele poate identifica o voce umană nouă sau un cuvânt nemaiauzit.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Sussex a căutat să afle dacă aceste animale pot recunoaşte spontan acelaşi cuvânt rostit de persoane diferite, inclusiv de oameni care nu le erau familiari.
Acelaşi cuvânt rostit de mai multe persoane
Conform studiului, publicat în jurnalul Biology Letters, câinii au fost capabili să recunoască acelaşi cuvânt rostit de mai multe persoane, ignorând diferenţele dintre vorbitori. De asemenea, câinii au putut face diferenţa între persoane necunoscute doar după sunetul vocii lor.
Până în prezent, capacitatea spontană de a recunoaşte sunetele vocale rostite de persoane diferite a fost considerată unică omului. Însă, mulţi proprietari de câini cred că patrupedele lor pot învăţa un cuvânt de la o persoană şi îl pot recunoaşte atunci când este rostit de o a doua sau de o a treia persoană. Am dorit să testăm capacitatea câinilor de a recunoaşte aceleaşi foneme - micile sunete ce alcătuiesc cuvinte - atunci când sunt rostite de oameni diferiţi, ignorând diferenţele de accent şi de pronunţie, a explicat doctor Holly Root-Gutteridge, care a condus cercetarea efectuată pe 42 de câini.
Câinii realizează diferența
Cercetătorii au ales cuvinte care nu sunt de obicei asociate comenzilor, astfel încât reacţia câinilor să nu se datoreze dresajului primit şi, de asemenea, patrupedele nu cunoşteau vorbitorii, aşa că nu răspundeau la sunetul unei voci familiare. De asemenea, ei nu au fost încurajaţi sau răsplătiţi cu recompense şi atenţie.
Oamenii de ştiinţă susţin că descoperirea sugerează că aceste animale de companie îşi dau seama dacă anumite cuvinte scurte rostite de oameni diferiţi sunt identice. În plus, câinii realizează diferenţa atunci când un cuvânt a fost rostit într-un mod uşor diferit.
Cercetarea demonstrează că, în ciuda presupunerilor anterioare, această abilitate spontană nu este unică omului, iar câinii împărtăşesc acest talent lingvistic, ceea ce sugerează că percepţia vorbirii s-ar putea să nu fie (o trăsătură) specială oamenilor, cum s-a crezut anterior, a precizat Root-Gutteridge.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News