Cum pui varză la murat. Momentul ideal
Anul acesta, vrei să pui varză la murat, dar nu știi cum? Îți spunem noi.
Conform tradiției, varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei. Umple un butoi cu varză la Sfântul Dumitru și mai pune unul la Sfântul Andrei, să fie varza murată încă bună de mâncat atunci când intri în Postul Paștelui, potrivit suntgospodina.ro.
Cum se pune varza la murat
Varza trebuie să aibă frunze fine şi subţiri, ideală pentru sarmale. Curăţă frunzele de deasupra, cotorul din interior şi fă o gaură în el. Aici vei pune o lingură rasă de sare. Dacă varza e prea mare, o poţi tăia în patru şi poţi pune sare pe lângă ea. Verzele mai mari vor fi aşezate jos. Se completează butoiul cu apă rece şi se mai adaugă 20 g de sare la 1 kg de apă rece. Dacă nu aţi pus sare în cotoare, se adaugă 30-35 g de sare la 1 litru de apă, scrie pofta-buna.com.
Varza se poate pune la murat şi cu apă clocotită. Se măsoară cantitatea de apă necesară, se pune sarea şi se fierbe până dă în clocot. Se ţine 3-4 zile şi se scurge, apoi se mai clocoteşte o dată şi se pune peste varză.
Puteţi mura, pe lângă varză, şi conopidă, gutui şi alte legume. Dacă vreţi să coloraţi varza, puteţi adăuga şi câteva sfecle roşii în butoi. Sau chiar varză roşie. Puteţi adăuga beţe de mărar sau seminţe de chimen. Dacă puneţi busuioc la murături, în apă, lichidul nu se va băloşi. Varza se vantura zilnic până când se murează complet, suflând aer în butoi.
Vezi și: Cum pui ardei iute în oțet, pentru iarnă: Rețeta
Cum se pun murăturile. Rețeta simplă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News