Cum protejezi trandafirii de îngheț. Sfaturi utile pentru grădina ta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Dacă grădina ta este plină de trandafiri, acum, cu venirea iernii, trebuie să știi cum să îi protejezi de îngheț. Iată cele mai utile și eficiente sfaturi.

Îngrijirea corectă porneşte cu oprirea la timp a administrării îngrăşămintelor, potrivit cumsa.ro. Acest lucru trebuie făcut din vară. Solul nu trebuie fertilizat mai târziu de luna august. 

După primul îngheţ, asigură-i tufei o bună hidratare. Trebuie să fie o udare moderată, dar cât să asigure o hidratare în adâncime, de câţiva centimetri. Tufele vor fi mai bine păstrate pe perioada de iarnă dacă le sunt îndepărtate frunzele uscate.  Îndepărtează toate resturile vegetale de pe sol, din jurul butaşilor. Dacă este vorba de frunze care nu par a avea pete sau care nu par bolnave, păstrează-le şi foloseşte-le pentru mulcirea solului pe care o vei face ulterior (este o altă etapă de îngrijire).

Toate ramurile trebuie tunse la o lungime de aproximativ 50-60 cm. Tunderea nu este recomandat să fie făcută mai târziu de luna noiembrie. După ce coroana a fost curăţată, este timpul să o înveleşti cu o plasă specială. În ea adaugă şi mulci. Baza plantei trebuie protejată şi ea cu un strat de compost.

Dacă ai trandafiri urcători, ai grijă să îi îmbraci părţile aeriene cu legături de paie. Dacă sunt coborâţi de pe structura de susţinere, atunci va trebuie să fixezi braţele la sol, să le legi şi apoi să le acoperi cu înveliş special sau cu mulci.

Examinează cu atenţie planta şi, dacă în timp ce o pregăteşti de iernat observi semnele uneia dintre bolile fungice, tot ce ai de făcut este să pulverizezi peste planta un pesticid special.

Rugina se număra printre cele mai frecventă. Veți observa spori de culoare uşor portocalie pe tulpini şi frunze inferioare. Mucegaiul praf este o altă boală gravă: frunzele şi tulpinile ajung să fie acoperite cu o pudră albă.  Arsura infecţioasă a trandafirului este numită şi cancer la tulpină: apar pete maronii cu o margine maronie roşiatică.

Veiz și: Cum să îngrijești în mod corect Crăciunița. Trucuri pentru o plantă sănătoasă

BONUS: Cum uzi corect trandafirii. De câtă apă au nevoie

În funcție de tipul de sol, trebuie să știi câtă apă să folosești. Astfel, un sol nisipos are o drenare bună şi nu va reţine apă atât de bine. Un sol argilos va reţine umezeala mai bine. În sezonul cald, trandafirii au nevoie de mai multă apă, în fiecare zi. Îi poţi uda o dată la 2-3 zile. Când temperaturile sunt decente, trandafirii au nevoie de apă o dată la 5-7 zile.

Plantele tinere au nevoie de mai multă apă pentru că este necesar că rădăcinile să se dezvolte în mod corect. După ce trandafirii s-au prins, după aproximativ 6 luni, poţi să reduci cantitatea de apă, scrie cumsa.ro.

Chiar şi modalitatea în care administrezi apă unei tufe de trandafiri este importantă. Este mai bine să oferi o cantitate de apă mai mare trandafirilor o dată la câteva zile, decât să îi uzi câte puţin în fiecare zi. Apa ar trebui să ajungă până la o adâncime de 50 de cm.  Cel mai bine este să uzi trandafirii dis de dimineaţă. Niciodată în timpul zilei, atunci când este cald.

Vezi și: Cum faci îngrășământ natural pentru orhidee. Ai nevoie de patru ingrediente banale din bucătărie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel