Data publicării:

Cum profită China și Rusia de conflictul din Israel. Analiză Reuters: Au găsit o cauză comună

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pe măsură ce furia crește în Orientul Mijlociu din cauza atacurilor Israelului asupra Fâșiei Gaza, China și Rusia găsesc puncte comune cu țările din regiune, în sprijinul palestinienilor, se arată într-o analiză Reuters.

Pentru Moscova și Beijing, bombardamentul Fâșiei Gaza de către Israel, în urma atacurilor Hamas, care au ucis 1.400 de israelieni, reprezintă o oportunitate de a-și consolida imaginea drept susținători ai lumii în dezvoltare, în contrast cu Statele Unite, care au susținut ferm Israelul.

China a solicitat în mod constant un armistițiu, dar a intensificat și criticile la adresa Israelului.

"Susținem că acțiunile Israelului au depășit limitele legitime ale autoapărării", a declarat ministrul chinez de externe, Wang Yi, în această săptămână, potrivit agențiilor de presă de stat chineze, cerând Israelului să înceteze "pedeapsa colectivă" asupra locuitorilor din Gaza.

Rusia a arătat simpatie față de palestinieni, învinuind în același timp Statele Unite. "Cred că mulți oameni vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu clar al eșecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu", a spus președintele rus Vladimir Putin în această săptămână.

Atât Putin, cât și președintele chinez Xi Jinping caută să întărească legăturile cu sudul global, văzând oportunități economice și posibil o cale de a echilibra influența diplomatică a Statelor Unite și a aliaților săi.

Acest lucru a fost evident în această săptămână, când China a găzduit un summit, care va duce la investiții de sute de miliarde de dolari în proiecte de infrastructură în Orientul Mijlociu, Africa, America Latină și Asia.

Putin a participat și s-a întâlnit cu Xi timp de trei ore, discutând și "un schimb profund de opinii cu privire la situația palestino-israeliană", potrivit Chinei.

"China și Rusia văd încă această criză mai mult ca pe o problemă a Statelor Unite decât ca pe una a Palestinei sau a Israelului", a afirmat Jon Alterman, director al Programului Orientului Mijlociu la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

"Dacă Statele Unite pot să mobilizeze eficient lumea, este rău pentru ei. Dacă Statele Unite și aliații săi devin tot mai izolați, aceștia (Rusia și China) consideră că este în avantajul lor."

Susținerea pentru Palestina

Deși strategiile Rusiei și Chinei în Orientul Mijlociu nu sunt pe deplin aliniate, au multe în comun.

Rusia critică vehement Statele Unite, dar China a evitat în mare parte să le critice, ceea ce este diferit față de începutul războiului din Ucraina, când sprijinul Chinei pentru Rusia a atras atenția asupra poziției sale diplomatice.

China și-a arătat influența crescândă în Orientul Mijlociu în acest an atunci când a anunțat în mod surprinzător un acord privind restabilirea relațiilor dintre Arabia Saudită și Iran. Rusia, de asemenea, și-a îmbunătățit relațiile cu Iran.

Atât China, cât și Rusia împărtășesc o istorie de sprijin pentru palestinieni și critică ceea ce spun ei că este marginalizarea acestora de către Statele Unite.

"Este clar că există un interes comun în a sublinia rolul negativ al Statelor Unite în conflict", a afirmat Jean-Loup Samaan, cercetător principal la Institutul Orientului Mijlociu al Universității Naționale din Singapore.

"Și acest lucru se încadrează în narativul lor mai larg privind necesitatea de a construi o ordine mondială alternativă față de Statele Unite."

Mass-media de stat a Rusiei a anunțat că trimite ajutor umanitar în Gaza, în timp ce China și-a trimis emisarul pentru Orientul Mijlociu în regiune, unde s-a întâlnit cu reprezentantul special al Rusiei. Rusia a anunțat joi că va coordona politica din Orientul Mijlociu cu China.

Deși mass-media chineză a acoperit atacurile Hamas din 7 octombrie, în ultima vreme, rapoartele au prezentat imagini ale suferinței palestinienilor, unele dintre ele citând în mod evident surse palestiniene care afirmă că Israelul este responsabil.

"Niciuna dintre realitățile care au șocat o mare parte a lumii pe 7 octombrie nu apare în știrile chineze. În schimb, știrile prezintă bombardamentele Israelului asupra Gazei fără să explice că ținta e infrastructura Hamas", a spus Carice Witte, director al Grupului SIGNAL, un think tank al relațiilor sino-israeliene cu sediul în Tel Aviv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel